Beschermd monument

18de-eeuws herenhuis

Beschermd monument van 26-05-2005 tot heden

ID: 13963   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13963

Besluiten

Winkelpanden en woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-05-2005  ID: 4384

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het laatclassicistisch herenhuis uit 1783, met inbegrip van de aanbouw en binnenkoer.Waarden

18de-eeuws herenhuis met inbegrip van aanbouw en binnenkoer is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde één van de zeldzame gaaf bewaarde 18de-eeuwse woonhuizen in Oostende, gebouwd in 1783 op een nieuw bouwblok dat bij de zuidelijke stadsuitbreiding in 1781-1782 was vrijgekomen.
Als zijnde een gaaf bewaarde en kenmerkende getuige van de belangrijke stads- en havenontwikkelingen die in het laatste kwart van de 18de eeuw plaatsvonden in Oostende onder coördinatie van de urbanist Thomas de Grysperre. Daarbij ontstonden nieuwe wijken die gekenmerkt werden door brede straten met laatclassicistische panden.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard, typisch eind-18de-eeuws herenhuis, gekenmerkt door een laatclassicistische lijstgevel met poortrisaliet, vierkant grondplan met centraal trappenhuis, en bewaarde interieurelementen zoals de statige eiken bordes trap en de mooie natuurstenen vloer in de inkomhal, de stucplafonds, plankenvloeren en marmeren schouwen in de kamers, de binnenluiken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een statig laatclassicistisch herenhuis, het type woning dat de straten in de eind-18de-eeuwse zuidelijke uitbreiding van de stad Oostende kenmerkte. Het drukt de sociale status uit van de succesvolle handelaars die zich in het centrum van de nieuwe handelswijk kwamen vestigen.


Aanduiding van

Is de bescherming van

18de-eeuws herenhuis

Dekenijstraat 4 (Oostende)
* Dekenijstraat nr. 4. 18de-eeuws laatclassicistisch herenhuis, behorend tot de oorspronkelijke bebouwing van de straat, zijnde herenhuizen die bij de aanleg van de straat in 1781-1782 werden opgericht. Samen met het rechts aansluitende pand op nr. 6 werd dit wellicht in één geheel opgetrokken (cf. gevelordonnantie en doorlopende telmerken in het dakspant), maar reeds begin 19de eeuw opgespl