Beschermd monument

Gemeentehuis van Lauwe

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden
ID: 13967   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13967

Besluiten

Geografisch pakket Menen
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4395

Beschrijving

Het gemeentehuis van Lauwe, is beschermd als monument.Waarden

Het gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend pand van 1929 naar ontwerp van de Doornikse architect A. Ladavid, met imposante eclectische gevel geaccentueerd door de decoratieve uitwerking ervan met onder meer variërende metselverbanden in de borstwering, tudorboogfries en twee venstertraveeën uitlopend in halsgevel. Het openbare karakter van het gebouw wordt benadrukt door verschillende opschriften met name Gemeentehuis en Post en het wapenschild van de gemeente.
Als omvattende een deels bewaard interieur, zoals de inkomhal met telefooncellen en oude raadzaal, dat een sprekende illustratie vormt van de openbare functie van het gebouw.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand met beeldbepalende ligging op de hoek van de Lauweplaats en de Schoolstraat, door zijn architectuur en uitstraling herkenbaar als een openbaar gebouw. Het vormt samen met de kerk een belangrijk referentiepunt in de gemeente.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Gemeentehuis van Lauwe

Lauweplaats 21 (Menen)
Beeldbepalend pand opgetrokken in 1929 (zie datumsteen in linkertravee) in de tuin van de pastorie. Gebouw naar ontwerp van A. Ladavid (Doornik), aannemers zijn de Gebroeders Vandoorne en Léon Vandenborre (Lauwe).