Beschermd monument

Winkel met houten pui

Beschermd monument van 26-05-2005 tot heden
ID: 13968   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13968

Besluiten

Winkelpanden en woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-05-2005  ID: 4384

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de winkel met houten pui, ingericht tijdens het interbellum in een eind-19de-eeuws woonhuis.Waarden

Winkelpand met houten pui is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een mooi en gaaf bewaard voorbeeld van een winkelhuis langs een drukke invalsweg tot de stad, ingericht tijdens het interbellum in een eind-19de-eeuws woonhuis, dat volgens de eigentijdse mode werd voorzien van art-decogetint gecementeerd gevelparement, met als blikvanger een fraaie houten winkelpui met fijne roedeverdeling.
Als zijnde een winkelpand met op de gelijkvloerse verdieping een houten winkelpui, waarbij veel zorg werd besteed aan de fijne roedeverdeling in de beglazing van etalagevensters en deuren. Dit soort winkelpuien zijn zeldzaam geworden, daar handelspanden zeer vaak worden gewijzigd volgens de nieuwe modes op vlak van etalages.
Als zijnde een getuige van de historische evolutie in het uitbaten van een winkel en in het architectonisch vertalen van de commerciële functie.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een illustratie van de economische welvaart in het interbellum, een periode van economische hoogconjunctuur in Oostende – 'Koningin der badsteden' – als mondaine badstad. In die context werden in en rond de binnenstad van Oostende enkele straten ingericht als winkelstraat, waarbij zorg werd besteed aan uitstraling van de handelszaak door de uitbouw van etalages en winkelpuien.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Winkel

Hendrik Serruyslaan 3 (Oostende)
* Hendrik Serruyslaan nr. 3. Voormalig winkelpand met houten pui. Het perceel waarop het winkelhuis (nu café) op nr. 3 zich bevindt, is een perceel dat bij het slechten van de oude vestingen rond Oostende is vrijgekomen en in 1874-1875 wordt verkaveld. Het perceel wordt aangekocht door aannemer Joannes Brys uit Bredene, die er in 1875 een huis op bouwt, wellicht met de bedoeling het mete