Goed te Boenaarde

Geografisch pakket Menen

Beschrijving

Het goed te Boenaarde, met name het woonhuis, de stalvleugel, schuur, wagenhuis en deels bewaarde omwalling, is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve zogenaamd Goed te Boenaarde, bestaande uit woonhuis, stalvleugel, schuur, wagenhuis en deels bewaarde omwalling, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde één van de schaarse relicten en tevens een zeldzame getuige van het voormalig landelijk karakter van de gemeente Lauwe, een gemeente die thans sterk verstedelijkt is.
Als zijnde een getuige van de feodale structuren in het ancien regime in Vlaanderen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaarde hoeve met beeldbepalende ligging aan de Rekkemstraat, bestaande uit een 17de-eeuws woonhuis, een 17de-eeuwse merkwaardige dubbele dwarsschuur, een l8de-eeuwse stalvleugel en een 18de-eeuws wagenhuis. Woonhuis, schuur en stal vertonen een aantal typische kenmerken, onder meer aandaken en vlechtingen in de zijgevels.
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een hoeve met bewaarde mottestructuur, gezien het hoger gelegen woonhuis en de lager gelegen bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling. Tevens is er nog een restant van de omwalling, aangeduid door populieren, bewaard ten noordwesten.

historische waarde

Als zijnde één van de oudste en best bewaarde hoeves van de streek, voor het eerst vermeld in 1502. Het woonhuis en de schuur worden afgebeeld op de kaart van Sanderus (1641). De samenstelling ervan gaat grotendeels terug tot de situatie die is weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en een kaart van 1808, bewaard in het Rijksarchief van Kortrijk.
Als zijnde een hoeve die in de 17de eeuw in het bezit was van de Heren van Lauwe, vanaf de lade eeuw was ze in het bezit van de Heren van Lauwe en van Rekkem.

Goed te Boenaarde

Rekkemstraat 89 (Menen)
Tweeledige nog deels omwalde hoeve bestaande uit een mote met woonhuis en een neerhof waarin de gebouwen U-vormig opgesteld staan. Hoeve, bestaande uit al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken en opgesteld rond een deels gekasseid, deels onverhard erf. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers met muurkapel. Onderkelderd, vermoedelijk 17de-eeuws boerenhuis. Zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak doorbroken door laadluik. Dubbele dwarsschuur. Vermoedelijk 17de-eeuws, met verankerde bakstenen lijstgevel.