Art-nouveauburgerhuis

Winkelpanden en woningen

De bescherming als monument omvat het art-nouveauburgerhuis.

Art-nouveaupand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een illustratie van de economische welvaart op het einde van de 19de en het begin van 20ste eeuw, een periode van commerciële hoogconjunctuur voor Oostende – 'Koningin der Badsteden' – als koninklijke en mondaine badstad.
Als zijnde een pand dat met zijn opvallende art-nouveaugevel een uiting wil zijn van de status van de eigenaars.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een voor de Oostendse binnenstad zeldzaam pand met een artnouveaugevel. Het pand dateert uit 1907 en is naar uitwerking van het gevelparement architecturaal vernieuwend.
Als zijnde een geslaagde lokale interpretatie van de typisch Belgische zweepslagstijl. De art nouveau in Oostende is hoofdzakelijk een gevelarchitectuur die, net zoals bij de belle-époquegevels, de status van de opdrachtgever wil etaleren. De traditionele 19de-eeuwse planopbouw bestaande uit een gang waarlangs de belendende enfilade van kamers, blijft de norm.

artistieke waarde

Als zijnde een pand waarvan de gevel een zuiver voorbeeld is van de art nouveau, een stijl die in de eerste jaren van de 20ste eeuw opduikt in de Oostendse architectuur. De toepassing van de vloeiende, zogenaamde zweepslaglijn in de borstweringen, de mooie gietijzeren leuningen en de gecementeerde band onder de kroonlijst, is daarbij kenmerkend.

Kapellestraat 72B (Oostende)
Art-nouveauhuis gebouwd in 1907. Rijhuis van één travee en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak. Verticaliserende gevelcompositie geaccentueerd door doorlopende lisenen en met een gevelparement van gele siertegels, met een bekronende band van rode tegels met florale motieven onder de kroonlijst.