Kazernegebouw

Kazernegebouw, Leopoldplein, verdedigingsmuren en restanten van kazematten en wapenarsenaal

Het voormalig kazernegebouw of militair hospitaal te Menen, is beschermd als monument.

Waarden

Kazernegebouw of Militair hospitaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Dit voormalig militair hospitaal is een belangrijke getuigenis voor betekenis van Menen als vesting in de vorige eeuw. Het betreft een belangrijk onderdeel van de militaire infrastructuur, opgetrokken door de Hollandse bezetters (1815-1830) in de versterkte stad, welke Menen was op de grens met Frankrijk. Na de onafhankelijkheid bleef dit complex zijn militaire functie - als kazerne - een tijdlang vervullen.
Dit indrukwekkend, bomvrije gebouw met zijn specifieke structuur - de opeenvolging van de verscheidene bakstenen tongewelven steunend dito dikke muren - vormt een interessant document van krijgsbouwkunde uit de vorige eeuw.

sociaal-culturele waarde

Mede door zijn inplanting op bastion nummer 2 en door het voorliggende Leopoldsplein, is dit voormalig militair hospitaal-kazerne een beeldbepalend en structuurbepalend gebouw in het zuidwestelijk stadsgedeelte.

Kazernegebouw met oefenplein

Leopoldplein 12 (Menen)
Het hospitaal behoort tot de militaire infrastructuur van de Hollandse bezetting - 1817-1830 - en werd opgetrokken binnen bastion 2 van de versterking. Imposant en beeldbepalend complex met aansluitend ten noorden driehoekig oefenplein. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen en vijfentwintig traveeën.