Eenheidsbebouwing van zes stadswoningen

Geografisch pakket Menen

Beschrijving

De eenheidsbebouwing van zes enkelhuizen van 1888, naar ontwerp van de Meense architect Callebert-Blancke, is beschermd als monument.

De woonhuizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend en gaaf bewaard geheel gebouwd in 1888, naar ontwerp van de Meense architect Callebert-Blancke, in opdracht van de zusters Benediktinessen.
Als zijnde een representatief voorbeeld van de eind 19de-eeuwse architectuur zijnde het typisch gebruik van zwarte sierbaksteen en cementtegels voor de decoratieve uitwerking van de bakstenen lijstgevels.
Als zijnde een voorbeeld van eenvoudige architectuur waarbij veel aandacht geschonken wordt aan de uitwerking van de gevel.
Omwille van het gaaf bewaarde schrijnwerk zoals de T-ramen en luiken met geajoureerd bovendeel.
De woningen vormen samen met het klooster en de kapel één geheel en samen vormen ze één historische context. Ze zijn een getuige van de evolutie van de site en illustreren de geschiedenis van het klooster.
De huizen zijn een voorbeeld van sociale huisvesting in de tweede helft van de 19de eeuw. Ze illustreren hoe het klooster zelf voor de huisvesting van zijn werknemers zorgde.

Eenheidsbebouwing van stadswoningen

Benediktinessenstraat 8-18 (Menen)
Eenheidsbebouwing van enkelhuizen van 1888, naar ontwerp van de Meense architect Callebert-Blancke, directeur van de academie van Menen. De woningen zijn opgetrokken volgens repeterend schema in opdracht van de zusters benediktinessen.