Eenheidsbebouwing van zes stadswoningen

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Benediktinessenstraat
Locatie Benediktinessenstraat 10, Benediktinessenstraat 12, Benediktinessenstraat 14, Benediktinessenstraat 16, Benediktinessenstraat 18, Benediktinessenstraat 8 (Menen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34027/701.1
  • OW002489

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eenheidsbebouwing van zes stadswoningen

Benediktinessenstraat 8-18, Menen (West-Vlaanderen)

Eenheidsbebouwing van zes enkelhuizen van 1888, naar ontwerp van de Meense architect Callebert-Blancke, directeur van de academie van Menen. De woningen zijn opgetrokken volgens repeterend schema in opdracht van de zusters Benediktinessen.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De eenheidsbebouwing van zes enkelhuizen van 1888, naar ontwerp van de Meense architect Callebert-Blancke, is beschermd als monument.

Waarden

De woonhuizen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend en gaaf bewaard geheel gebouwd in 1888, naar ontwerp van de Meense architect Callebert-Blancke, in opdracht van de zusters Benediktinessen.
Als zijnde een representatief voorbeeld van de eind 19de-eeuwse architectuur zijnde het typisch gebruik van zwarte sierbaksteen en cementtegels voor de decoratieve uitwerking van de bakstenen lijstgevels.
Als zijnde een voorbeeld van eenvoudige architectuur waarbij veel aandacht geschonken wordt aan de uitwerking van de gevel.
Omwille van het gaaf bewaarde schrijnwerk zoals de T-ramen en luiken met geajoureerd bovendeel.
De woningen vormen samen met het klooster en de kapel één geheel en samen vormen ze één historische context. Ze zijn een getuige van de evolutie van de site en illustreren de geschiedenis van het klooster.
De huizen zijn een voorbeeld van sociale huisvesting in de tweede helft van de 19de eeuw. Ze illustreren hoe het klooster zelf voor de huisvesting van zijn werknemers zorgde.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.