Beschermd monument

Neoclassicistisch herenhuis

Beschermd monument van 26-05-2005 tot heden
ID: 13982   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13982

Besluiten

Winkelpanden en woningen
definitieve beschermingsbesluiten: 26-05-2005  ID: 4384

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis uit 1861.Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een herenhuis gebouwd in 1861 voor de blekersbaas Franciscus Maes-Declercq, die achter de woning een stoomblekerij uitbouwt, wat historisch gezien een van de oudste en belangrijkste nijverheden is in Bredene, waartoe dit gebied tot 1970 behoorde.
Als zijnde een getuige van de bloeiende nijverheid op vlak van wasserijen en blekerijen, wat de geschiedenis van Bredene-Sas typeert.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis, dat zijn statige allure onderstreept ziet door een rondbogige koets doorgang en een gevel die volledig met natuursteen is bekleed.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een herenwoning die door haar beeldbepalende ligging en haar statige gevel de sociale status van de bouwheer vertaalt, zijnde een Oostendse blekersbaas die in Bredene een stoomblekerij uitbouwt.
Als zijnde een woning die de omgeving van Bredene-Sas domineert door zijn volume en zijn statige gevel.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Neoclassicistisch herenhuis

Prins Albertlaan 70 (Oostende)
* Prins Albertlaan nr. 70. Half vrijstaande herenwoning gebouwd in 1861 in neoclassicistische stijl. Beschermd als monument bij M.B. van 26/05/2005.Ter hoogte van de brug over het kanaal beeldbepalende statige woning, in oorsprong eigendom van de Oostendse blekersbaas Franciscus Maes-Declercq. De woning wordt opgetrokken in 1861, en in 1878 voorzien van talrijke nieuwe bedrijfsgebouwen op