Neoclassicistisch herenhuis

Geografisch pakket Menen

Het imposant 19de-eeuws herenhuis te Menen, is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een gaaf bewaarde 19de-eeuwse evenwichtig opgebouwde neoclassicistische gevel. Er wordt veel aandacht geschonken aan de decoratieve uitwerking die aansluit bij de laat 19de-eeuwse mode tendensen zijnde onder andere het uitgewerkte hoofdgestel met geprofileerde kroonlijst rustend op gekoppelde consoles waartussen geprofileerde panelen, de door de schijnvoegen benadrukte begane grond en poorttravee en de getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting met decoratieve sluitsteen.
Als zijnde een imposante gevel, die een belangrijk element vormt in het straatbeeld van de Ieperstraat.
Als zijnde een herenhuis met een vrij gaaf bewaard rijk eclectisch interieur aansluitend bij de laat 19de-eeuwse tendensen om elke kamer volgens een andere stijl te decoreren. Zo kreeg het salon gelegen aan de tuinzijde een neo-Vlaamse-renaissance aankleding en de kamer aan de straatzijde een neoclassicistische aankleding. Tevens te vermelden is de gaaf bewaarde keuken met volledig betegelde wanden en ingebouwde kasten.

Als zijnde een getuige van de manier waarop de burgerij op het einde van de 19de eeuw leefde.

Ieperstraat 30 (Menen)
Imposant 19de-eeuws herenhuis. Volume reeds aangegeven op het primitief kadasterplan van 1830. In 1861 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken en herbouwd. Heden, imposant onderkelderd dubbelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Decoratieve bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint.