Dorpskom Hemelveerdegem

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Centraal in het dorpscentrum bevindt zich het Sint-Jans-Plein. Op dit dorpsplein komen vanuit verschillende windstreken enkele straten uit.

Keistraat, Molenstraat, Paepmunte, Putse, St.Jans-Plein, Triepstraat (Lierde)

Is de omvattende vaststelling van

Anselmus hoeve en kapel

Triepstraat 1 (Lierde)
Bakstenen hoevegebouwen met kunstleien bedaking, met boerenhuis van zes traveeën mogelijk nog opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels omsloten voorerf op straathoek gemarkeerd door schuin ingeplante wegkapel met neogotische inslag, uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Triepstraat 6 (Lierde)
Dorpswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eerste helft 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevel met lisenen en tandlijsten, afgelijnd door gewitte houten kroonlijst op modillons.

Gesloten hoeve

Keistraat 10 (Lierde)
Aan straatbocht ingeplante semigesloten hoeve, minstens opklimmend tot tweede helft 18de eeuw; deels herbouwd in begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, geschikt rondom gesloten rechthoekige binnenplaats en gekasseid rondom vroegere mestvaalt.

Gesloten hoeve

Molenstraat 1 (Lierde)
Gesloten bakstenen hoeve gedomineerd door boerenburgerhuis uit begin 20ste eeuw op straathoek. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en aansluitende bedrijfsgebouwen achteraan deels teruggaand tot tweede helft 19de eeuw, uitgebreid in 20ste eeuw.

Gesloten hoeve

Paepmunte 1 (Lierde)
Grote gesloten hoeve, merendeels gebouwd in tweede helft 19de eeuw ter vervanging en uitbreiding van oudere en kleinere semi-gesloten hoeve. Bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken met verschillende nokhoogte.

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Putse (Lierde)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, schuin ingeplant aan hoek van zijweg naar oude pastorie. Neogotisch getinte bakstenen wegkapel met driezijdige sluiting, onder zadeldak.

Oude pastorie

Putse (Lierde)
Achterin gelegen oude pastorie, als dusdanig in gebruik tot circa 1904. Volgens J. De Brouwer liet de Sint-Adriaansabdij van Geraardsbergen in 1719 een nieuwe pastorie te Hemelveerdegem bouwen; veranderingen in de 19de eeuw. Laag bijgebouw van gewitte baksteen onder zadeldak, gebouwd in 1857 ter vervanging van houten paardenstal met koetshuis.

Semigesloten hoeve

Putse 10 (Lierde)
Semigesloten bakstenen hoeve, deels teruggaand op een 17de-18de eeuwse hoeve met losse bestanddelen, voorheen met Margaretakapel aan vroegere erftoegang ten westen. Herhaaldelijk uitgebreide bakstenen bedrijfsgebouwen.