Eclectisch postgebouw

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Poststraat
Locatie Poststraat 1 (Menen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34027/706.1
  • OW002494

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eclectisch postgebouw

Poststraat 1, Grote Markt 9, Menen (West-Vlaanderen)

Beeldbepalend hoekpand opgetrokken in 1899 (zie bewaarde datumsteen in poortgebouw van 1981) op een tot dan onbebouwd terrein. Naar verluidt werd het gebouw beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het eclectisch postgebouw te Menen, is beschermd als monument.

Waarden

Het postgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend hoekpand van 1899 met imposante eclectische gevel geaccentueerd door een indrukwekkend dakenspel van trapgevels, dakkapellen en een hoektoren, kenmerkend voor het toenmalige postgebouwtype. Het openbare karakter van het gebouw wordt benadrukt door de opschriften Posterijen en door het ijzeren uithangbord met logo van de post.
Als zijnde een typisch voorbeeld van een postgebouw, opgetrokken in 1899 in een eclectische baksteenarchitectuur en gekarakteriseerd door de hoektoren en het indrukwekkend dakenspel van trapgevels en dakkapellen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand met beeldbepalende ligging op de hoek van de Poststraat en de Grote Markt, door zijn architectuur en uitstraling herkenbaar als een openbaar gebouw, en als postgebouw door de opschriften.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.