Hoeve Meeuwenhof

Landelijke architectuur en geodetisch signaal op de Polderdijk

Beschrijving

De hoeve Meeuwenhof te Zandvoorde (Oostende) is beschermd als monument. De bescherming omvat de boerenwoning met geïncorporeerde stallingen, de imposante dwarsschuur (met uitzondering van de recente aanbouw) en de vrijstaande stalling tegenover het boerenhuis. De bewaarde cirkelvormige bakstenen verharding voor de schuur (een restant van een paardenmanège), de kleine stalling bij de erfingang en het bakstenen hondenhok ten oosten van huis zijn allen eveneens in de bescherming als monument opgenomen.

Waarden

De historische hoeve, zogenaamd 'Meeuwenhof', meer bepaald het boerenhuis met geïncorporeerde stallingen, de imposante dwarsschuur (zonder recente aanbouw) en de vrijstaande stalling tegenover het boerenhuis, evenals de bewaarde cirkelvormige bakstenen verharding voor de schuur als restant van een paardenmanège, de kleine stalling bij de erfingang en het bakstenen hondenhok ten oosten van het huis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een hoeve-uitbating getuigend van een vroege inpoldering van de historische polders van Oostende, met name de circa 1700 definitief drooggelegde 'Nieuwe Zandvoordepolder'.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typische grote polderontginningshoeve met gaaf bewaarde 18de- en 19de-eeuwse losse bestanddelen, gelegen aan de rand van de Nieuwe Zandvoordepolder aan de voet van de Polderdijk.
Als zijnde een gaaf bewaarde hoeve die qua typologie aansluit bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk een hoeve met losse bestanddelen, hier uit 18de en 19de eeuw, met een imposante dwarsschuur en haaks daarop de lange volumes van het boerenhuis van het langgeveltype en een stal-schuurvolume.
Als zijnde een hoeve die gedomineerd wordt door een imposante dwarsschuur, die behoort tot de best bewaarde in het hinterland van Oostende en getypeerd wordt door resten van vakwerkconstructie.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een hoeve die door haar ligging aan de Polderdijk een kenmerkend element vormt in het door kreken en geleden bepaalde vlakke polderlandschap.
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een grote ontginningshoeve in de Noordzeepolders, die door haar omvang en afwerking een materiële getuige is van de bloeiende landbouw in de streek.

Hoeve Meeuwenhof

Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.