Dorpskom Zomergem

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De Dorpskom van Zomergem is gelegen op een heuvel van 22 meter hoogte en is gecentreerd rond de Markt. Vanuit dit ovaal plein vertrekken straalsgewijs vijf straten, met centraal de gotische parochiekerk Sint-Martinus.

Dorpskom Zomergem

Alfons Sifferstraat, Dekenijstraat, Dreef, Kleitstraat, Luitenant Dobbelaerestraat, Maarten Steyaertplein, Markt, Zomerlaan (Lievegem)

Is de omvattende vaststelling van

Dekenijstraat 8 (Lievegem)
Eclectisch getint dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van circa 1905. Licht uitspringend rechter risaliet van twee traveeën eindigend op trapgevel met ijzeren bekroning van het topstuk.

Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert

Maarten Steyaertplein (Lievegem)
Monumentale hardstenen pomp, ingehuldigd op 8 september 1863 op de plaats van een gemeenschappelijke waterput. Als bekroning van de gedenknaald staat een bronzen borstbeeld van de in Zomergem geboren theoloog Maarten Steyaert, geplaatst in 1991.

Eclectisch burgerhuis

Dekenijstraat 2 (Lievegem)
Eclectisch breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met jaartal 1887 op cartouche onder het dakvenster. Lijstgevel van baksteen en gewitte natuursteen met opvallende sierankers en hardstenen plint.

Eclectisch burgerhuis uit 1887

Dekenijstraat 4 (Lievegem)
Eclectisch rijhuis uit 1887 met bak- en natuurstenen lijstgevel van het dubbelhuistype. Twee rechtse venstertraveeën verhoogd tot trapgevel met topoculus en op overkragende penanten.

Eclectisch herenhuis met siertuin

Dekenijstraat 7 (Lievegem)
Het eclectische herenhuis werd in 1922 gebouwd op de plaats van de voormalige brouwerswoning van brouwerij Galens. Achter de woning strekt zich een siertuin aangelegd in landschappelijke stijl uit. In de tuin bevinden zich nog het voormalig koetshuis met paardenstallen en het mouterijgebouw.

Gemeentehuis Zomergem

Markt 1 (Lievegem)
Dominant alleenstaand gebouw opgericht als gemeentehuis en vredegerecht, aan de smalle westelijke kant van de Markt. Gebouwd ter vervanging van het gemeentehuis uit 1870 aan de oostelijke zijde van de Markt dat in 1918 door beschietingen werd vernield. Gemeentehuis in neotraditionele stijl, gebouwd in 1923 naar ontwerp van 1920 van architect Valentin Vaerwyck.

Hoekhuis

Markt 12 (Lievegem)
Ruime burgerwoning van het type dubbelhuis. Ruime burgerwoning van het type dubbelhuis met vijf traveeën en twee bouwlagen onder links afgewolfd zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Notariswoning

Markt 15 (Lievegem)
Herenhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder pseudomansardedak, herstelling uit het begin van de jaren 1920 van een huis uit detweede helft van de 19de eeuw, na oorlogsschade. Waarschijnlijk al sinds circa 1900 notariswoning.

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt (Lievegem)
Georiënteerde hallenkerk met drie beuken van zes traveeën onder afzonderlijke zadeldaken, een vroeggotische vierkante kruisingstoren, grotendeels herbouwd in 1921-1923, tussen niet uitspringend transept, een hoofdkoor met vijfzijdige sluiting en zijkoren met driezijdige sluiting. Er zijn vrijwel geen precieze historische gegevens omtrent oorsprong en vroege bouwevolutie van de huidige kerk, voor eind 16de eeuw.

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dekenijstraat 10 (Lievegem)
Classicistische pastorie van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1773 en gelegen in een ommuurde ruime rechthoekige tuin met bijgebouwen waaronder tuinpaviljoen. In de voortuin, diverse bijgebouwen onder meer koetshuizen van circa 1800 en uit de eerste helft van de 19de eeuw en een dienstwoning uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Twee burgerhuizen

Markt 13-14 (Lievegem)
Twee burgerhuizen gebouwd eind van de jaren 1920 op de plaats van het in 1918 vernielde en later gesloopte gemeentehuis uit 1870. Schaarse voorbeelden van wederopbouwarchitectuur in de gemeente.