Beschermd monument

Oud sluizencomplex

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

ID: 14000   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14000

Besluiten

Geografisch pakket Menen
definitieve beschermingsbesluiten: 27-05-2005  ID: 4395

Beschrijving

Het oud sluizencomplex met stuw- en schutsluizen te Menen, is beschermd als monument.Waarden

Het oude sluizencomplex met stuw- en schutsluizen op de Leie, inclusief de gedenkplaat 1944, de trappen aan weerszijden van de schutsluis en het bedieningsgebouwtje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een uitzonderlijk geworden voorbeeld van 1921 van een stuw gecombineerd met een schutsluis waarvan de typologische kenmerken (zoals de arduinen vaste constructie, de houten puntdeuren met oorspronkelijke mechanismen, de behouden ophaalmechanismen met opvallende gietijzeren consoles, de antitorsiestangen) zeer goed bewaard zijn. Het gaat tevens over een materiƫle getuige van de uitrusting met kunstwerken van een nieuwe Leiearm die na de Eerste Wereldoorlog werd aangelegd.
Tenslotte is de site nog volledig: ook het bedieningsgebouwtje van de sluiswachters is bewaard.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oud sluizencomplex

Sluizenkaai zonder nummer (Menen)
Oud sluizencomplex met stuw- en schutsluizen, daterend van 1920-21 en opgericht na het graven van de Leiebedding langs de Sluizenkaai. Van dan af konden schepen van 300 ton ongehinderd granen en vooral kolen uit Frankrijk naar de Leiestreek aanvoeren. Tegenover de sluizen lag een douanekantoor. Voor de scheepvaart was dit de grensovergang tussen Belgiƫ en Frankrijk.