Beschermd monument

Geodetisch signaal

Beschermd monument van 26-05-2005 tot heden

ID
14001
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14001

Besluiten

Landelijke architectuur en geodetisch signaal op de Polderdijk
definitieve beschermingsbesluiten: 26-05-2005  ID: 4385

Beschrijving

Het geodetisch signaal aan de Polderdijk te Zandvoorde (Oostende) is beschermd als monument. De bescherming omvat de bakstenen en natuurstenen sokkel met ijzeren paal.Waarden

Het geodetische signaal aan de Polderdijk, zijnde de sokkel met daarop de ijzeren paal, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Als zijnde een getuige van een belangrijke evolutie in de aardrijkskunde, meer bepaald de geodesie, waarbij Duitse wetenschappers in de 19de eeuw een nieuwe methode ontwikkelen om afstanden te meten en aldus kaarten op te maken.
Als zijnde een geodetisch punt dat deel uitmaakte van een 19de-eeuws driehoeksnet in België met basissen in Oostende, Lommel en Hamipré, waarbij dit signaal het enige bewaarde punt is in Oostende.
Als zijnde een van de weinige bewaarde geodetische signalen in België.

historische waarde

Als zijnde een getuige van de historische evolutie in de aardrijkskunde, meer bepaald de geodesie.
Als zijnde een zeldzaam geworden voorbeeld van een ijzeren geodetische paal die sinds 1853 het vlakke polderlandschap in Zandvoorde kenmerkt en aldus in historisch perspectief een specifieke baken vormt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Geodetisch signaal

Polderdijk zonder nummer (Oostende)
Ten noorden van de Polderdijk, recht tegenover de hoeve "'t Meeuwenhof" (Polderdijk nummer 1), staat een opvallende gietijzeren paal op een sokkel van baksteen en arduin met inscriptie "STATION GEODESIQUE 1853".