Herberg In d'afspanninge: volume aan straatzijde

Landelijke architectuur en geodetisch signaal op de Polderdijk

Beschrijving

Een deel van de herberg In d'afspanninge te Zandvoorde (Oostende) is beschermd als monument. De bescherming omvat meer bepaald het volume aan de straatzijde inclusief enkele kleine aanbouwen tegen de achterzijde.

Waarden

De voormalige herberg In d'afspanninge, meer bepaald het volume langs de straat, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde 19de-eeuwse dorpswoning in de historische dorpskern van Zandvoorde, waarin in de 19de en 20ste eeuw een herberg was gevestigd.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaarde dorpswoning en voormalige herberg van één bouwlaag en acht traveeën en twee voormalige staltraveeën met een straatgevel die voorzien is van een verzorgde beraping, wat een verdwijnende techniek van gevelbezetting is.
Als zijnde een gaaf bewaarde dorpswoning, waarvan het karakter wordt bepaald door de verzorgde beraping van de straatgevel en het mooie 19de-eeuwse schrijnwerk van de ramen, gevat in rechthoekige muuropeningen met vlakke witgeschilderde omlijsting.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde dorpswoning in de historische dorpskern van Zandvoorde, waarin vroeger een herberg was gevestigd, wat een typische functie is voor een dergelijke woning in de dorpskom.

Herberg In d'afspanninge

Zandvoordedorpstraat 46 (Oostende)
Schuin tegenover de kerk, op nummer 46, is een 19de-eeuwse lage woning bewaard waarin van 1884 tot 1926 en ook later in de 20ste eeuw herberg "in d'afspanninge" was gevestigd (zie houten naambord op de gevel). Het volume aan de straatzijde is beschermd als monument.