Parochiekerk Sint-Martinus

Beschermd monument van 19-12-1994 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Kortenberg
Deelgemeente Everberg
Straat Annonciadenstraat
Locatie Annonciadenstraat 8 (Kortenberg)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24055/106.1
  • 4.01/24055/114.1
  • OB001151

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Martinus van Tours

Annonciadenstraat 8, Kortenberg (Vlaams-Brabant)

Heterogeen geheel samengesteld uit drie diepe beuken van vier traveeën, een uitspringend transept met kruisingstoren en een polygonaal koor met moderne bijbouwen.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Martinus.

Waarden

De Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: een stilistisch heterogeen ensemble in bak- en kalkzandsteen gevormd door een in aanzet romaanse toren (circa 1200) en een laatgotisch koor en transept (16de eeuw en 1729), uitgebreid met een driebeukig neogotisch schip met traptoren (1889-1890) door H. Beyaert. Het intact bewaarde, gepolychromeerde interieur met bijpassend meubilair, circa 1890 gerealiseerd door Paul Hankar in samenwerking met sgraffitikunstenaar Adolphe Crespin vormt een uniek voorbeeld van religieuze kunst uit het einde van de 19de eeuw, waarbij de principes van Viollet-le-Duc werden omgebogen tot een originele creatie die reeds de art nouveau aankondigt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.