Spaans Huisje

Gemeente Oostende
Straat Christinastraat
Locatie Christinastraat 67 (Oostende)

Spaans Huisje

Christinastraat 67, Oostende (West-Vlaanderen)

Z.g. "Spaans Huisje", arbeidershuisje uit 1741 (cf. voorheen jaartal onder ontlastingsbogen). Beschermd als monument bij K.B. van 22/09/1981. Eén van de laatste materiële getuigen van de pretoeristische periode in Oostende. Misleidende benaming naar de z.g. 17de-eeuwse "Spaanse tijd".

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het Spaans Huisje, een arbeiderswoning uit 1741 die in 1984 werd afgebroken en in 2000-2001 werd gereconstrueerd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van het huis Christinastraat 67 als volgt: als oudste (1741) en uniek bewaard huis met trapgevel in Oostende.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000408, 15 monumenten (S.N., 1981).

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: