Parochiekerk Sint-Jan

Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Sint-Janskruisstraat
Locatie Sint-Janskruisstraat zonder nummer (Poperinge)

Sint-Janskruisstraat zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)

Parochiekerk St.-Jan. Georiënteerde gotische kerk uit eind XIII-XV, gelegen aan de O.-zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg (cf. infra); tussen de huidige SintJanskruisstraat (ten W.), de Valkestraat (ten O.), de Bruggestraat (ten N.) en de Ieperstraat (ten Z.). Oudste vermelding van 1290: op verzoek van de stad verlenen de abt van de St.-Bertinusabdij van St.-Omaars en de bisschop v

Orgel kerk Sint-Jan

Poperinge (Poperinge)

Oorspronkelijk orgel gebouwd in 1765 door J.J. vander Haeghen (Rijsel). In 1794 werd het binnenwerk geplunderd door Franse revolutionairen. In 1795 werd het instrument deels hersteld door Dominicus Berger (Brugge), en in 1815-1818 verder aangevuld door René Germain (Ieper). Een nagenoeg nieuw instrument werd in de oude orgelkast gebouwd door Jules Anneessens (Menen) in 1921.

De parochiekerk Sint-Jan te Poperinge, is beschermd als monument.

De Kerk van Sint-Jan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: