Beschermd monument

Loodswezengebouw: administratieve vleugel met schilderingen Roger Raveel

Beschermd monument van 25-01-2006 tot heden

ID
14038
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14038

Besluiten

Watertoren Opex en administratieve vleugel van Zeewezengebouw
definitieve beschermingsbesluiten: 25-01-2006  ID: 4460

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de centrale administratieve vleugel van het Loodswezen- of Zeewezengebouw, met schilderingen van Roger Raveel.Waarden

De centrale administratieve vleugel van het Zeewezengebouw, waarin zich de schilderingen van Roger Raveel bevinden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een gebouw waarin de internationaal gewaardeerde Belgische kunstenaar Roger Raveel in 1989-1990 een reeks muurschilderingen heeft aangebracht die binnen zijn oeuvre een vooraanstaande plaats innemen.
als zijnde een gebouw waarin de dialoog tussen hedendaagse architectuur en kunst tot een hoogtepunt is opgevoerd.
als zijnde een gebouw waar door de intense samenwerking van de opdrachtgever, de architect Marc Felix en de kunstenaar Roger Raveel een belangrijk project op vlak van hedendaagse kunst is gerealiseerd.
als zijnde een gebouw dat zijn functie binnen de maritieme activiteiten in Oostende in de architectuur van Marc Felix en de binnenafwerking door Roger Raveel weerspiegeld ziet.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een hoogwaardig voorbeeld van de integratie van kunst in de openbare ruimte, waar het door iedereen zonder sociale drempel kan ervaren worden.
als zijnde een belangrijk voorbeeld van ondersteuning door de overheid van kunst in architectuur van openbare gebouwen, in casu het eerste project van een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap op dit vlak.
als zijnde een gebouw dat binnen Oostende een belangrijke plaats heeft als deel van de actieve havenactiviteiten en daar in zijn architectuur en interieurafwerking naar verwijst.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Loodswezengebouw

Sir Winston Churchillkaai 2 (Oostende)
Voormalig Loodswezengebouw, nu Zeewezengebouw, gelegen op het smalle schiereiland tussen de Voorhaven (aanlegplaats ferry’s) en het Montgomerydok.