Creosoteerwerf: toebehoren

Besluiten

Creosoteerinrichting RTT-Belgacom: volledige inrichting met toebehoren en terrein van werf met alle gebouwde elementen
definitieve wijzigingsbesluiten: 14-10-2013  ID: 5252

Beschrijving

De machines en uitrusting van de creosoteerwerf zijn beschermd als monument. Tot het wijzigingsbesluit van 14 oktober 2013 waren ook de gebouwen met creosoteerzaal, de pompenzaal (machinekamer), de ketelruimte en smidse, de schoorsteen en het gebouwtje met de elektrische lier beschermd.

Waarden

De creosoteerinrichting van de R.T.T., heden BELGACOM, met inbegrip van: de gebouwen met creosoteerzaal, pompenzaal (machinekamer), ketelruimte en smidse, de schoorsteen, het gebouwtje met de elektrische lier,(gewijzigd bij MB op 14 oktober 2013) de volledige creosoteerinrichting met alle toebehoren, inclusief onroerend door aard en/of bestemming:
a. buiten

• De 2 vertikaal opgestelde cilindervormige opslagtanks voor creosoot.
  • De horizontaal opgestelde cilindervormige tank met stoomverwarming.
  • De horizontaal opgestelde balkvormige opslagtank met de twee overdrukleidingen uit de autoclaaf en de niveau-meter in de creosoteerzaal.
  • Het sporennet met draaiplateaus.
  • De elektrisch bediende kabeltractie (elektrische lier) voor het verplaatsen van de wielstellen.
  • De wagentjes waarop de telefoonpalen kunnen gestapeld worden.
  • De wielstellen waarop de voornoemde wagentjes kunnen geplaatst worden.

b. creosoteerzaal

• De horizontaal opgestelde cilindervormige en geklonken creosoteertank.
  • De tweede horizontaal opgestelde cilindervormige tank die boven de voornoemde creosoteertank opgehangen is.
  • De niveau-meter van de buiten opgestelde balkvormige opslagtank.

c. ketelruimte

• De stoomketel 'S.A. des Chaudronneries de Chatelet, Belgigue, 1900'.
  • De open watertank boven de stoomketel.

d. machinekamer

• stoompomp 'WEIR' (vertikale dubbelwerkende monocilinderpomp) aangedreven door verticale dubbelwerkende monocilinder stoommachine.
  • Stoompomp (constructeur onbekend - vertikale monocilinderpomp) aangedreven door dubbelwerkende monocilinder stoommachine.
  • Stoomcompressor 'SENTINEL' (vertikale monocilinder luchtpomp) aangedreven door dubbelwerkende monocilinder stoommachine.
  • Muurvaste meetapparatuur.

e. smidse

• Houten werkbank.
  • Oven met rookkap.
  • Houten kasten.

zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als zeldzaam goed en volledig bewaard voorbeeld van een creosoteerwerf opgericht net na de Eerste Wereldoorlog.

Creosoteerwerf van Belgacom

Oudenburgsesteenweg 87 (Oostende)
Site ingesloten tussen de spoorlijn Gent-Oostende (ten zuiden) en het kanaal Plassendale-Oostende (ten noorden). Ruime rechthoekige werf met gebouwen voornamelijk uit de jaren 1920-1930 - vanaf de weg, fabrieksgebouw links en aan de straat gelegen conciƫrgerie rechts - en installaties in open lucht.