Herenhuis: linkerdeel

Herenhuis

Beschrijving

Het herenhuis te Poperinge, is beschermd als monument. De bescherming omvat het linkerdeel van het herenhuis. Het rechterdeel met koetspoort werd reeds beschermd als monument op 26 januari 1987.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en artistieke waarde:
Als zijnde een representatief voorbeeld van een Poperings herenhuis uit het einde van de 18de eeuw waarvan het interieur met regionale, late Lodewijk XVI-inslag bewaard bleef in de kamers op de beneden- én bovenverdieping aan straatzijde: stucplafond met aflijnende tandlijst, paneeldeuren onder meer vleugeldeuren met deurstuk, marmeren en houten schouwen onder meer met figuratief geschilderd medaillon op de mantel; ook rondboognis met vereenvoudigde schelpvulling (bovenverdieping). Bovendien is dit herenhuis een beeldbepalend element in het straatbeeld.

Herenhuis

Boeschepestraat 4 (Poperinge)
Herenhuis uit het laatste kwart van de 18de eeuw - eerste kwart van de 19de eeuw. In de 19de eeuw werd het respectievelijk bewoond door de families van Renynghe de Voxvrie en Tack. Vanaf circa 1880 tot circa 1914 deed het huis dienst als klooster van de Franse karmelietessen.