Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stadskern Lokeren

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
140488
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/140488

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15002

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De stadskern van Lokeren bestaat uit het zuidelijk gedeelte met de historische stadskern en het noordelijk deel rond de 19de-eeuwse wijk in de buurt van het station.

Waarden

ruimtelijk-structurerende waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Stadskern Lokeren

Bosmanstraat, Durmelaan, Gasstraat, Groentemarkt, Grote Kaai, Kapellestraat, Kazernestraat, Kerkplein, Kerkstraat, Knokkestraat, Koophandelstraat, Lindestraat, Luikstraat, Markt, Molenstraat, Nijverheidstraat, Oude Vismijn, Patershof, Poststraat, Prosper Thuysbaertlaan, Roomstraat, Schoolstraat, Sint-Laurentiusplein, Stationsplein, Stationsstraat, Torenstraat, Vieremmersstraat, Voermanstraat, Vrijheidsplein, Zand (Lokeren)
De stadskern van Lokeren bestaat uit het zuidelijk gedeelte met de historische stadskern en het noordelijk deel rond de 19de-eeuwse wijk in de buurt van het station.

Is de omvattende vaststelling van

18de-eeuws burgerhuis

Roomstraat 40 (Lokeren)
Burgerhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw; twee bouwlagen en vier aaneensluitende traveeën onder mansardedak, in de gevelas voorzien van een steekbogige dakkapel in een arduinen omlijsting met voluten en een vaas als bekroning.


Art-nouveauburgerhuis

Stationsstraat 10 (Lokeren)
Art-nouveauburgerhuis met Moorse invloeden, ontworpen door architect Julien Welvaert in 1911 in opdracht van fotograaf Jean Pharasyn.


Art-nouveauburgerhuis

Stationsplein 14 (Lokeren)
Onderkelderd huis met twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd tussen 1906 en 1909. Baksteenbouw op arduinen sokkel met segmentbogig keldervenster met twee tussenstijlen.


Art-nouveauburgerhuis

Stationsplein 15 (Lokeren)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, gebouwd tussen 1906 en 1909, met parement van gele baksteen op natuurstenen sokkel en bovenverdieping uitgewerkt als loggia.


Brughuis

Prosper Thuysbaertlaan 4 (Lokeren)
Neobarok hoekhuis van baksteen met verwerking van arduin aan de sokkel, deur- en vensteromlijstingen en topgevelafwerking, in 1909 gebouwd als huis voor de brugdraaier naar ontwerp van H. Vanden Broucke.


Burgerhuis

Prosper Thuysbaertlaan 5 (Lokeren)
Onderkelderd huis met lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw, van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Burgerhuis

Groentemarkt 18 (Lokeren)
Huis met drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Burgerhuis

Groentemarkt 23 (Lokeren)
Oorspronkelijk dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit eind 18de tot begin 19de eeuw.


Burgerhuis

Groentemarkt 28, 28A, 27A (Lokeren)
Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, ongeveer in het eerste kwart van de 19de eeuw te dateren. Rechthoekige poortdoorgang in arduinen omlijsting op neuten en afgedekt met een rechte waterlijst.


Burgerhuis

Roomstraat 34 (Lokeren)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


Burgerhuis

Roomstraat 36 (Lokeren)
Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van een recente klimmende dakkapel, uit het eerste kwart van de 19de eeuw.


Burgerhuis

Groentemarkt 7 (Lokeren)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; in zijn huidige vorm in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren, doch met oudere kern.


Burgerhuis

Prosper Thuysbaertlaan 12A (Lokeren)
Huis met art-nouveaugetinte lijstgevel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Burgerhuis

Roomstraat 20 (Lokeren)
Huis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw te dateren.


Burgerhuis

Koophandelstraat 25 (Lokeren)
Huis met art-nouveau-inslag uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met twee bouwlagen onder zadeldak.


Burgerhuis

Luikstraat 82 (Lokeren)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Burgerhuis

Luikstraat 13 (Lokeren)
Huis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Burgerhuis

Schoolstraat 32 (Lokeren)
Burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Burgerhuis

Schoolstraat 71-73 (Lokeren)
Burgerhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw, van vier traveeën en twee bouwlagen onder tentdak.


Burgerhuis

Schoolstraat 39-41 (Lokeren)
In oorsprong één geheel; rechts een enkelhuis van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag, uit de tweede helft van de 19de eeuw en links een hoekhuis van slechts twee bouwlagen.


Burgerhuis

Stationsplein 6 (Lokeren)
Burgerhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw, van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak.


Burgerhuis

Stationsplein 12 (Lokeren)
Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw, met ontpleisterde bakstenen lijstgevel op arduinen sokkel..


Burgerhuis en directeurswoning met remise

Prosper Thuysbaertlaan 8-9 (Lokeren)
Twee huizen van vijf traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Burgerhuis en pleinbeluikje

Schoolstraat 46 (Lokeren)
Burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën afgedekt met een zadeldak uit de 18de eeuw met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw en uit de 20ste eeuw. Haaks tegen de achtergevel bevindt zich een bakstenen woning met daarachter een klein pleinbeluikje.


Burgerhuis in geometrische art nouveau

Stationsplein 13 (Lokeren)
Burgerhuis van twee traveeën en verspringende bouwlagen, gebouwd tussen 1906 en 1909; kleurrijke baksteenbouw op arduinen sokkel met korfbogig keldervenster. Dit pand is de enige Lokerse realisatie van de in Gent en later in Elsene woonachtige architect Achilles Van Hoecke-Dessel (1871-1918).


Burgerhuis in rococo

Groentemarkt 10 (Lokeren)
Huis uit de tweede helft van de 18de eeuw van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met rondbogige kroonlijst en bolmotief, en een centraal fronton met rococorankwerk.


Burgerhuis met Sint-Jozefbeeld

Schoolstraat 18 (Lokeren)
Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met gedecapeerde lijstgevel, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Burgerhuis van 1783

Luikstraat 69 (Lokeren)
Burgerhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met oudere kern van 1783, aangegeven door de rechthoekige arduinen deuromlijsting met rechte, gedateerde tussendorpel.


Burgerhuizen

Schoolstraat 65-69 (Lokeren)
Nummer 67-69: burgerhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw. Beide uiterste traveeën op de verdieping met driezijdige erker. Nummer 65 heeft een eenvoudige, gelijkaardige lijstgevel.


Drie burgerhuizen

Koophandelstraat 13-17 (Lokeren)
Burgerhuizen van respectievelijk vier en tweemaal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Drie neotradionele stadswoningen

Luikstraat 62-66 (Lokeren)
Drie neotraditionele bakstenen gevels, elk drie traveeën en twee bouwlagen, in 1900 gebouwd.


Eclectisch burgerhuis

Grote Kaai 5 (Lokeren)
Huis in eclectische stijl met gecombineerde lijst- en schoudergevel, naar ontwerp van architect Joseph van Bogaert, 1913 gedateerd in cartouche.


Eclectische burgerhuizen van 1909

Stationsplein 16-17, 18 (Lokeren)
Samen geconcipieerde panden van 1909 in eclectische stijl; twee bouwlagen onder mansardedak met vier dakkapellen en centraal dakvenster met inzwenkende topgevel.


Eenheidsbebouwing

Luikstraat 1-5 (Lokeren)
Eenheidsbebouwing uit de 19de eeuw, met gecementeerde lijstgevels van twee bouwlagen en respectievelijk drie, twee en vier traveeën.


Eenheidsbebouwing van burgerhuizen

Schoolstraat 29-33 (Lokeren)
Eenheidsbebouwing van drie burgerhuizen met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van respectievelijk twee, drie en twee traveeën en drie bouwlagen, in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren.


Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Torenstraat 2-4, 16-18 (Lokeren)
Eenheidsbebouwing van vier woonhuisjes met verankerde gecementeerde lijstgevel van respectievelijk twee, drie, drie en twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak elk voorzien van een klimmende dakkapel, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


Eenheidsbebouwing van drie stadswoningen

Luikstraat 42-46 (Lokeren)
Eenheidsbebouwing van drie enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


Empirewoning met bedrijfsgebouwen en Kasteel Sterrebeek

Groentemarkt 5 (Lokeren)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel met empire-inslag uit de eerste helft van de 19de eeuw. Achterliggende verffabriek op L-vormige plattegrond. Resten van het Kasteel Sterrebeek uit de 16de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw geïntegreerd in een bakstenen industrieel gebouw.


Heilige Antonius van Padua-kerk

Luikstraat 10 (Lokeren)
Driebeukige, transeptloze, pseudobasilicale kloosterkerk in neogotische stijl, opgetrokken in 1850-52 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens. De voorgevel werd in 1886 volledig herbouwd naar ontwerp van de architecten Jules De Somme en Emile Van Hoecke-Peeters.


Herenhuis

Zand 2 (Lokeren)
Herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 18de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw.


Herenhuis

Roomstraat 32 (Lokeren)
Herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in 1883 voor Dr. d'Hollander ontworpen, mogelijk door architect Emile Van Hoecke.


Herenhuis

Sint-Laurentiusplein 3, Torenstraat 24-26 (Lokeren)
Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint, uit de 19de eeuw; nu ingedeeld in drie woningen.


Herenhuis

Luikstraat 71-73 (Lokeren)
Herenhuis van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in de tweede helft van de 18de eeuw of begin 19de eeuw te dateren, met gedecapeerde lijstgevel op arduinen plint.


Herenhuis

Schoolstraat 66-68 (Lokeren)
Herenhuis met kleurrijke bakstenen lijstgevel uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw; acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak voorzien van drie dakkapellen met driehoekig fronton.


Herenhuis in Louis-Philippestijl

Groentemarkt 27 (Lokeren)
Herenhuis in Louis-Philippestijl van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in 1858 gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens.


Hoekhuis

Luikstraat 36 (Lokeren)
Hoekhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Hoekhuis in neotraditionele stijl

Luikstraat 38-40 (Lokeren)
Hoekhuis in neotraditionele stijl van 1925 naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke, van twee bouwlagen onder mansardedak, voorzien van twee dakkapellen.


Hoekhuis, café

Luikstraat 2, Molenstraat 1 (Lokeren)
Hoekhuis van twee bouwlagen, met afgeschuinde hoektravee en mansardedaken, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw.


Hotel In de Vier Eemers

Groentemarkt 24 (Lokeren)
Verbouwd voormalig hotel, daterend uit eind 18de eeuw, met bakstenen lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak.


Kapel van de Heilige Laurentius

Luikstraat (Lokeren)
Kapel gebouwd in 1633 als vrijstaand gebouwtje vlak tegenover de vroegere tuinuitgang van het domein der adellijke familie Ryngaut. In 1768-69 kreeg het zijn huidige straatgevel.


Neobarok herenhuis

Stationsplein 10 (Lokeren)
Statig neobarok herenhuis in 1883 ontworpen door architect Emile Van Hoecke voor de heer Hector Thuysbaert. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


Neogotische eenheidsbebouwing

Stationsplein 7-8, 9 (Lokeren)
Eenheidsbebouwing in neogotische stijl uit eind 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, bestaande uit drie panden met bakstenen trapgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.


Neogotische huizenrij

Koophandelstraat 2-26 (Lokeren)
Rij burgerhuizen met trapgevels in 1906 opgetrokken naar ontwerp van architect D. Van Peteghem. Diephuizen met bakstenen trapgevels van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.


Neotraditioneel burgerhuis van 1937

Torenstraat 10-12 (Lokeren)
Twee woningen in neotraditionele bak- en zandsteenstijl van 1937, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, voorzien van twee dakvensters met rolwerk en fronton.


Neotraditioneel hoekhuis

Groentemarkt 16-17 (Lokeren)
Hoekhuis van twee bouwlagen en vier + één + drie traveeën in neotraditionele stijl, opgetrokken circa 1910. Baksteenbouw met speklagen en kruis- en kloosterkozijnen met negblokken.


Neotraditionele huizenrij

Koophandelstraat 28-42 (Lokeren)
Huizenrij in neotraditionele stijl, in 1910 uitgevoerd naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke. Burgerhuizen met bakstenen gevel van twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak. De huizenrij vormt een samenhangend geheel door het gebruikte materiaal en de gelijke kroonlijst- en daknokhoogte.


Olieslagerij

Prosper Thuysbaertlaan 10 (Lokeren)
Voormalige olieslagerij, in kern opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, na een brand in 1891 deels verhoogd met drie bouwlagen en omgevormd tot textielfabriek.


Rij neotraditionele stadswoningen

Roomstraat 2-18 (Lokeren)
Huizenrij in neotraditionele stijl, gebouwd in 1911-12. Verankerde baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor plint, lekdrempels, waterlijsten, vensterkruisen, negblokken, sluitstenen, speklagen en topgevelafzoming.


Rij stadswoningen

Luikstraat 24-26, 30-32 (Lokeren)
Eenvoudige bepleisterde en beschilderde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Rijhuis gesplitst in twee woningen

Groentemarkt 14-15 (Lokeren)
Tot twee woningen verbouwd rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak met gewijzigde begane gronden en rechthoekige muuropeningen. Zijgevels met aandaken verraden oude kern.


Rijkslagere school

Schoolstraat 56 (Lokeren)
Neoclassicistisch vierkant gebouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder tentdak, gebouwd in 1858 naar ontwerp van stadsarchitect Jean Joseph Stevens.


Stadhuis Lokeren

Groentemarkt 1 (Lokeren)
Hoekgebouw van twee bouwlagen, in 1761 opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt.


Stadspomp

Prosper Thuysbaertlaan (Lokeren)
De stadspomp is een gietijzeren pomp opgesteld in een driehoekige zandstenen constructie. Ontwerp van architect Henri Vanden Broucke (1876-1928), uitgevoerd en gebouwd door steenkapper Prosper Vlaminck (1885-1954). De ijzeren pomp is uitgevoerd door J. de Decker uit Dendermonde.


Stadswoning

Groentemarkt 19-20 (Lokeren)
Rijhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, in de eerste helft van de 19de eeuw te dateren.


Stadswoning

Roomstraat 3 (Lokeren)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen in neotraditionele stijl met barokke inslag, gebouwd in 1912.


Stadswoning

Torenstraat 8 (Lokeren)
Huis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Stadswoning

Groentemarkt 6 (Lokeren)
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder laag zadeldak, opklimmend tot de 18de eeuw.


Stadswoning

Groentemarkt 21 (Lokeren)
Rijhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, uit de tweede helft van de 19de eeuw; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.


Stadswoning

Groentemarkt 22 (Lokeren)
Oorspronkelijk dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit eind 18de tot begin 19de eeuw.


Stadswoning

Roomstraat 38 (Lokeren)
Huis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, oorspronkelijk deel uitmakend van nummer 36 met behouden bepleistering en beschildering.


Stadswoning

Roomstraat 44 (Lokeren)
Stadswoning met bepleisterde en geschilderde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Stadswoning

Roomstraat 42 (Lokeren)
Stadswoning met lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak voorzien van een centrale dakkapel in een arduinen omlijsting met voluten en bekronende vaas.


Stadswoning

Luikstraat 54 (Lokeren)
Huis met gedecapeerde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Stadswoning

Schoolstraat 4 (Lokeren)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Stadswoning

Schoolstraat 22 (Lokeren)
Stadswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Stadswoning

Schoolstraat 16 (Lokeren)
Stadswoning van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Stadswoning gedateerd 1796

Torenstraat 22 (Lokeren)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit het vierde kwart van de 18de eeuw.


Stadswoningen

Luikstraat 78 (Lokeren)
Stadswoningen met eenvoudige gecementeerde lijstgevels van twee bouwlagen onder zadeldaken, in de tweede helft van de 19de eeuw te dateren.


Stadswoningen

Schoolstraat 51-53 (Lokeren)
Stadswoningen met eenvoudige bepleisterde en geschilderde lijstgevels van tweemaal drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Stadswoningen

Schoolstraat 21-27 (Lokeren)
Stadswoningen met bepleisterde en geschilderde lijstgevels van twee bouwlagen en respectievelijk drie, vier, drie en vijf traveeën onder zadeldak, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Twee burgerhuizen

Durmelaan 10-12 (Lokeren)
Burgerhuizen van drie bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen en -vensters, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.


Twee burgerhuizen

Torenstraat 11-13 (Lokeren)
Burgerhuizen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Twee burgerhuizen

Schoolstraat 38-40 (Lokeren)
Twee panden van twee bouwlagen met neo-Vlaamserenaissance-inslag, 1913 gedateerd, en voorzien van verhoogde halsgevels en dakvensters met driehoekig fronton.


Twee neotradionele burgerhuizen

Prosper Thuysbaertlaan 13-14 (Lokeren)
Twee panden in speelse neotraditionele stijl van 1910, aansluitend bij de huizenrij in de Koophandelstraat nummer 28-42 mogelijk door dezelfde architect ontworpen namelijk H. Vanden Broucke.


Twee stadswoningen

Groentemarkt 8-9 (Lokeren)
Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met oudere kern.


Twee stadswoningen

Schoolstraat 42 (Lokeren)
Twee woningen, later samengevoegd tot één woning, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel met tweemaal drie traveeën en twee bouwlagen beëindigd op een houten kroonlijst met modillons, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Tweegezinswoning gedateerd 1885

Koophandelstraat 1-3 (Lokeren)
Tweewoonst opgetrokken in 1885 met vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, voorzien van een centraal dakvenster met trapgevel.


Vier stadswoningen

Koophandelstraat 5-11 (Lokeren)
Vier huizen van elk twee traveeën en twee tot drie bouwlagen onder zadeldaken, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Spiegelbeeldconstructie met hogere middelste huizen.


Vrijstaand herenhuis met stallen

Luikstraat 56 (Lokeren)
Vrijstaand herenhuis uit het vierde kwart van de 18de eeuw tot het eerste kwart van de 19de eeuw, gebouwd op een volkomen vierkante plattegrond en voorafgegaan door een driehoekige, gekasseide koer met aan weerszijden de vroegere paardenstallen.


Winkel

Roomstraat 1 (Lokeren)
Dubbelhuis met provinciale art-nouveau-inslag, met drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; twee houten dakkapellen en een getrapt dakvenster boven de centrale vooruitspringende travee.


Winkelhuis

Luikstraat 34 (Lokeren)
Rijhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern uit de tweede helft van de 19de eeuw.


Winkelhuis

Luikstraat 14 (Lokeren)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.


Winkelhuis van 1922

Luikstraat 17 (Lokeren)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Jonger parement van geglazuurde witte tegels met zwarte muurbanden. Sierlijke houten winkelpui van 1922 naar ontwerp van architect H. Vanden Broucke, op arduinen sokkel en met rankwerkversiering en opschrift "Pr. Laekeman Meester-Schoenmaker".


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.