Landhuis Michiels

Beschermd monument van 12-12-2001 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Scherpenheuvel-Zichem
Deelgemeente Scherpenheuvel
Straat Rozenstraat
Locatie Rozenstraat 17-17A (Scherpenheuvel-Zichem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24134/109.1
  • 4.01/24134/126.1
  • OB001474

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Landhuis Michiels

Rozenstraat 17, 17A, Scherpenheuvel-Zichem (Vlaams-Brabant)

Landhuis in eclectische stijl gebouwd in 1903, conciërgewoning tegen de westelijke perceelgrens, aangelegde tuin met eenvoudige structuur en abri van de jaren 1930.

Villatuin van het landgoed Michiels

Rozenstraat 17, Rozenstraat 17A (Scherpenheuvel-Zichem)

Langwerpige villatuin in landschappelijke stijl van 3,5 hectare, min of meer symmetrisch aangelegd rond een eclectische villa gebouwd in 1903; wegenpatroon met een dubbele lus met vijvertje; zware verbouwingen en verminkingen (rusthuis, conferentiecentrum).

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het landhuis van 1903 met stenen zitbank en dienstgebouw in de tuin te Scherpenheuvel, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig landhuis Michiels is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Rond 1903 opgetrokken aan de noordwestelijke stadsrand als bekroning van een succesvolle carrière als wisselagent in Brussel vormt het landhuis met bijgebouw van August Michiels (1831-1903) een representatief en typologisch goed bewaard voorbeeld van een eclectisch landhuis met neorenaissance-inslag en historiserend interieur waarbij de U-vormige plattegrond met paviljoenvormige uitbouwen, flankerende torentjes en sokkelvormig souterrain met voorliggend perron het geheel de allures van een kasteel aanmeten. Het voorname karakter wordt nog onderstreept door het merkwaardig sobere koloriet ontleend aan witte geglazuurde baksteen in combinatie met zorgvuldig bewerkte blauwe hardsteen en sierlijk smeedwerk als nokbekroning en borstwering.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.