Parochiekerk Sint-Niklaas

Beschermd monument van 20-02-1939 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Veurne
Deelgemeente Veurne
Straat Sint-Niklaasplaats
Locatie Sint-Niklaasplaats zonder nummer (Veurne)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/38025/321.1
  • 4.01/38025/932.1
  • OW001202

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats zonder nummer, Veurne (West-Vlaanderen)

Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt (noordzijde), Sint-Niklaasplein (zuidzijde) en Kaatsspelplaats (westzijde). Dominerende westtoren.

Is de omvattende bescherming van

Orgel kerk Sint-Niklaas

Veurne (Veurne)

Het instrument, van Fr. Loncke, en de orgelkast, van Al. Desaever, dateren van 1897-98. In 1917 werd, uit voorzorg tegen het eindoffensief in WO I, het orgel door Fr. Vos gedemonteerd en in veiligheid gebracht; hij heeft eveneens het orgel na de oorlog heropgebouwd. Dezelfde orgelbouwer voerde in 1932-33 herstellingwerken uit en bracht tevens wijzigingen toe aan het orgel. In het begin van WO II werd de kerk getroffen en leed het orgel ernstige schade. Een herstelling, opnieuw vergezeld van wijzigingen, werd uitgevoerd door Jos. Loncke, in 1943. Het orgel werd in 1998 gerenoveerd door de firma Loncke (Zarren). Deze werken leidden niet tot een bevredigend resultaat. Besprekingen worden gevoerd om het orgel op een degelijke manier te herwerken.

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Niklaas te Veurne is beschermd als monument. De bescherming omvat de parochiekerk met inbegrip van de sacristie.

Waarden

De Sint-Nicolaaskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

historische waarde

in casu oudheidkundige waarde

historische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.