Spaans Paviljoen

Religieuze en openbare gebouwen

Beschrijving

Het stadhuis van Veurne is beschermd als monument. Het pand kende diverse bestemmingen, waaronder verblijfplaats voor het Spaans garnizoen (Paviljoen der Officieren, Spaans Paviljoen), boekenzaal, stadsmagazijn en vredegerecht.

Waarden

Het voormalige Paviljoen der Officieren, thans boekenzaal en stadsmagazijn, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Spaans Paviljoen

Ooststraat 2 (Veurne)
Gotisch hoekgebouw bij Grote Markt. Als stadhuis gebouwd in 1448-1452; uitgebreid circa 1530 met nieuwe vleugel aan oostelijke straatzijde. Na 1586, diverse bestemmingen onder meer verblijfplaats van Spaans garnizoen, zie in voege gebleven benaming; thans Vredegerecht. Restauratiewerken in 1890 onder leiding van architect J. Vinck (Veurne).