Oorlogsgedenkteken voor militaire en burgerlijke slachtoffers

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument voor militaire en burgerlijke slachtoffers, gelegen op het Sint-Petrus- en -Paulusplein.

Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Oostende en voor de geallieerde militairen, begraven in Oostende, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een gedenkteken met beeldhouwwerk van Pieter Braecke. Deze beeldhouwer, afkomstig uit Nieuwpoort, realiseerde een zeer ruim en gevarieerd oeuvre. Braecke was vooral in het Brusselse actief en werkte nauw samen met Victor Horta. Zijn werk was sterk beïnvloed door zijn leermeester Paul De Vigne. Hij realiseerde heel wat oorlogsgedenktekens, waaronder het IJzergedenkteken van Nieuwpoort. Ondanks de nieuwe configuratie blijven de reliëfs van Braecke in het oorlogsgedenkteken van Oostende artistiek heel waardevol.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Oorlogsgedenkteken voor de Oostendse militairen, gesneuveld op het ereveld, voor de geallieerde soldaten, gesneuveld en begraven in Oostende en voor de burgerlijke slachtoffers uit Oostende. Het gedenkteken werd in oorsprong gerealiseerd door beeldhouwer Pieter Braecke en architect Victor Creten.