Britse militaire begraafplaats Gwalia Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De Britse militaire begraafplaats Gwalia Farm te Poperinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Gwalia Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats met 470 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De eerste begravingen op Gwalia Cemetery gebeurden begin juli 1917. In de nabij gelegen boerderij, Gwalia Farm, waren er naar aanleiding van de Derde Slag bij Ieper medische voorzieningen ingericht. Aanvankelijk was dit een field ambulance, later werd dit een veel groter main dressing station (M.D.S.).

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats aangelegd door R. Blomfield en N.A. Rew. Gwalia Cemetery ligt in een open, landelijke omgeving. Zowel de omheiningsmuur als de toegangspartij zijn uit rode baksteen en witte natuursteen vervaardigd. Het offerkruis torent hoog boven de toegang uit, de Stone of Remembrance staat in het verlengde van de toegang. Bij de rijen witte grafstenen zijn kleurige bloemperken aangelegd, tegen de zijmuren staan veldesdoorns.

Gwalia Cemetery

Elverdingseweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en N.A. Rew. De ommuurde begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en twee perken met witte grafstenen. Opgaande bomen en bloemperken sieren het geheel.