Britse militaire begraafplaats Gwalia Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Elverdingseweg
Locatie Elverdingseweg zonder nummer (Poperinge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33021/706.1
  • OW002855

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Gwalia Cemetery

Elverdingseweg zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)

De hoeve bij de begraafplaats werd tijdens de Eerste Wereldoorlog door Britse militairen 'Gwalia Farm' genoemd, naar een plaatsje in Wales. Vanaf 29 juni 1917 nam de ‘143th Field Ambulance’ haar intrek in de hoeve. Er werd een speciale spoorlijn aangelegd om de toevoer van gewonden en materiaal te vergemakkelijken.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Gwalia Farm te Poperinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Gwalia Farm Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats met 470 doden uit de Eerste Wereldoorlog. De eerste begravingen op Gwalia Cemetery gebeurden begin juli 1917. In de nabij gelegen boerderij, Gwalia Farm, waren er naar aanleiding van de Derde Slag bij Ieper medische voorzieningen ingericht. Aanvankelijk was dit een field ambulance, later werd dit een veel groter main dressing station (M.D.S.).

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats aangelegd door R. Blomfield en N.A. Rew. Gwalia Cemetery ligt in een open, landelijke omgeving. Zowel de omheiningsmuur als de toegangspartij zijn uit rode baksteen en witte natuursteen vervaardigd. Het offerkruis torent hoog boven de toegang uit, de Stone of Remembrance staat in het verlengde van de toegang. Bij de rijen witte grafstenen zijn kleurige bloemperken aangelegd, tegen de zijmuren staan veldesdoorns.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.