Britse militaire begraafplaats Mendinghem Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Proven
Straat Roesbruggestraat
Locatie Roesbruggestraat zonder nummer (Poperinge)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/33021/708.1
  • DW002416
  • OW002857

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Mendinghem Military Cemetery

Roesbruggestraat zonder nummer, Poperinge (West-Vlaanderen)

De eerste begrafenis op Mendinghem Military Cemetery gebeurde in augustus 1916. De begraafplaats is ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en W.C. Von Berg (uitvoerend architect).

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Mendinghem Military Cemetery te Proven, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Mendinghem Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats met 2442 doden, ontstaan bij medische voorzieningen. Vlakbij Mendinghem werden casualty clearing stations (C.C.S.) ingericht, die vooral tijdens de Derde Slag bij Ieper een bijzonder groot aantal gewonden in behandeling kregen. Ondanks het feit dat hier vermaarde chirurgen aan het werk waren, waaronder de Amerikaan Harvey Cushing, overleefden heel wat mannen hun verwondingen niet. Ten gevolge van het Duitse Lente-offensief werden de C.C.S. vervangen door field ambulances. Er liggen drie Britten, die werden terechtgesteld wegens lafheid.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Het toegangsgebouw uit rode baksteen en witte natuursteen met rechthoekige doorgangen, wordt bovenaan bekroond met een lage koepel. De begraafplaats wordt omheind door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen en wordt getooid met berken en vele bloemen en struiken. Het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance worden geflankeerd door esdoorns. De laan die beide architecturale elementen verbindt, wordt gemarkeerd met taxussen. Bij de Stone of Remembrance zijn zithoeken in witte natuursteen uitgewerkt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.