Britse militaire begraafplaats Grootebeek British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Grootebeek British Cemetery te Reningelst, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Grootebeek British Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het ontwerp van deze begraafplaats van W.H. Cowlishaw kan zonder meer geslaagd genoemd worden. De kronkelende beek die de kleine begraafplaats omsluit, verleent deze als het ware een pittoresk karakter. Een laag brugje uit ruwe natuursteen verschaft toegang tot de eigenlijke begraafplaats, met graven, zitbank en offerkruis uit witte natuursteen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken en omringd door waterplanten in de beek, wilgen, berken en hazelaars.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats met 109 doden uit de Eerste Wereldoorlog (waarvan er twee herdacht worden met een special memorial) en twee doden uit de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats werd vanaf april 1918 aangelegd door field ambulances en gevechtseenheden bij het gehucht Ouderdom, dat de Britten als een belangrijk centrum hadden uitgebouwd (met hoofdkwartieren, rustplaatsen, spoorweginfrastructuur, medische posten ... ). Een klein perk met zeven Indiërs, allen gestorven in april 1915 (Tweede Slag bij Ieper), werd in de begraafplaats geïntegreerd.

Grootebeek British Cemetery

Vlamertingseweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. De begraafplaats, omgeven door een kronkelende beek, kan via een natuurstenen brugje bereikt worden en is in twee niveaus aangelegd. Er is een 'Cross of Sacrifice', terwijl de witte grafstenen eerder onregelmatig zijn aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, waterplanten en opgaande bomen.