Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery te Reningelst, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Reninghelst New Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Typische Britse begraafplaats, aangelegd door R. Blomfield en N.A. Rew, met een bakstenen omheiningsmuur, afgedekt met witte natuursteen. Het Cross of Sacrifice torent boven de toegang in de noordelijke hoek uit. In het verlengde van de toegang staat de Stone of Remembrance op een wit geplaveid terras, geflankeerd door twee coniferen. Het schuilgebouwtje centraal achteraan, opgetrokken uit rode baksteen, bevat een zadeldak, gebroken fronton, rondbogige doorgang en een zitbank uit witte natuursteen. De perken worden getooid met bloemen, struiken en Zweedse lijsterbessen.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Britse begraafplaats met 800 doden, vanaf november 1915 aangelegd in de nabijheid van medische posten die in het dorp ingericht waren. Van de 800 militairen diende ruim een derde in artillerie-eenheden, wat wijst op de sterke aanwezigheid van zwaar geschut in deze regio. Eveneens opvallend zijn de 230 Canadezen, die hier begraven liggen. Velen hiervan behoorden tot de derde Canadese Divisie, die hier ingekwartierd was in het voorjaar van 1916. Een groot deel sneuvelde in juni 1916 tijdens de gevechten om Mount Sorrel (Zillebeke). Er liggen tenslotte drie militairen begraven, die wegens lafheid door het Britse leger terechtgesteld werden.

Reninghelst New Military Cemetery

Baljuwstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield en N.A. Rew. De rechthoekige, ommuurde begraafplaats bevat een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' op een geplaveid terras, een schuilgebouw en vijf perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.