Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery te Watou, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Abeele Aerodrome Military Cemetery met toegangspad is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G. H. Goldsmith. De omheiningsmuur en het schuilhuisje, met zadeldak en rondbogige nis, zijn opgetrokken met ruwe natuursteen. Het offerkruis staat centraal opzij, de witte graftekens zijn regelmatig geschikt en worden getooid met kleurige bloemen. Er staan twee sierperen op de begraafplaats.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Deze begraafplaats is genoemd naar een vliegveld, dat in mei 1915 in het veld tegenover de begraafplaats was aangelegd. De aanleg werd gestart door Franse eenheden in april 1918, tijdens het Duitse Lente-offensief. In juli, augustus en september 1918 voegden Amerikaanse en Britse eenheden heel wat graven toe. Na de wapenstilstand werden de 99 Franse en 84 Amerikaanse graven verwijderd. Tegelijk werden 25 Britse graven uit Boeschepe (F), allen gestorven in 1918 toegevoegd. Nu liggen er 104 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven.

Abeele Aerodrome Military Cemetery

Dodemanstraat (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van G.H. Goldsmith. Het betreft een rechthoekige, ommuurde begraafplaats met smeedijzeren toegangspoortje, schuilhuisje, 'Cross of Sacrifice' en twee perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.