Hopmagazijn en Concert Hall Talbot House

Hopmagazijn en leerlooierij

Beschrijving

Het voormalige hopmagazijn en de Concert Hall Talbot House te Poperinge, zijn beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig hoppemagazijn/huidenvetterij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een klein hopmagazijn kenmerkend voor de Poperingse hoppestreek, dat in de periode 1824-1833 door herbestemming van een voormalige huidenvetterij werd ingericht en circa 1850 door overwelving van een aanpalende beek (belangrijk bij het bewerken van huiden!) met een astgebouw onder andere bestaande uit zwavelschouwen, rookkamers , hoppe- asten en een laadzolder werd uitgebreid;
Als functioneel onderdeel van het Talbot-house dat tijdens de Eerste Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in het militaire leven aan de geallieerde kant van het front.

Gasthuisstraat 47, Pottestraat 5-7 (Poperinge)
Voormalig hopmagazijn uit de 19de eeuw, dat hoorde bij Talbot House en tijdens de Eerste Wereldoorlog deels werd omgebouwd tot Concert Hall. Grosso modo L-vormig, bakstenen gebouw met haaks linker gedeelte met de ast, van één travee en twee en een halve bouwlaag onder schilddak en rechter gedeelte van twee bouwlagen onder onderbroken zadeldak, met respectievelijk van links naar rechts: stapel- en weeggebouw van vier traveeën en lagere bijbouw van twee traveeën.