Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuis en herenhuis met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen en omgeving

Beschrijving

Het classicistisch burgerhuis, het naburig herenhuis, het tussenliggend waterstraatje en de achterliggende tuinen met met inbegrip van alle bijgebouwen zijn samen beschermd als stadsgezicht. In hetzelfde beschermingsbesluit werden het burgerhuis en het herenhuis beschermd als monument.

Waarden

Vleeshouwersstraat 16 en 18 te Veurne met onmiddellijke omgeving zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Classicistisch burgerhuis met waterstraatje

Vleeshouwersstraat 16 (Veurne)
Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Classicistisch herenhuis

Vleeshouwersstraat 18 (Veurne)
Mooi classicistisch herenhuis gelegen recht tegenover de Zwarte Nonnenstraat. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgeschilderde bakstenen lijstgevel met bepleisterde hoekstenen, op bepleisterde en grijsgeschilderde plint van natuursteen.