Bisschoppelijk College: poort Sint-Niklaasabdij

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De poort van de voormalige Sint-Niklaasabdij is beschermd als monument. Deze poort is vandaag deel van het gebouwencomplex van het Bisschoppelijk College, gesticht in 1851 op de gronden van deze abdij.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "als 17de-eeuwse poort en als enige zichtbare restant van de voormalige 17de-eeuwse Sint-Niklaasabdij".

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000558, Veurne: 21 monumenten (M. Goossens, 1992).

Waarden

De poort van de voormalige Sint-Niklaasabdij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Bisschoppelijk College

Karel Coggelaan 8 (Veurne)
Gesticht in 1851 als voortzetting van de vroegere Latijnsche Schoole. Complexe gebouwen gelegen op de gronden van de voormalige Sint-Niklaasabdij uit de 17de eeuw. Het college speelde een belangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog als medische en culturele instelling. Een aediculum herdenkt de leerlingen die tijdens de twee wereldoorlogen zijn omgekomen.