Teksten van Watermolen van Volsem met omgeving

Omgeving watermolen van Volsem_versie 1_20130606 ()

De watermolen van Volsem werd opgetrokken in 1553 op het driehoekige eilandje tussen de Zuunbeek en de Gaspeldoornbeek, waar voorheen een leprozie stond die volledig omringd was door water. De Gaspeldoornbeek is nu overwelfd.

De omgeving wordt gekenmerkt door de waterloop met begroeide oevers, een brugje, een treurwilg (Salix alba 'Tristis') en historische grasland achter de molen. Deze elementen vormen een visuele eenheid met de watermolen.

Bron: Beschermingsdossier DB002193, Watermolen van Volsem en omgeving (digitaal dossier)

Watermolen van Volsem met omgeving ()

De bescherming als dorpsgezicht betreft de watermolen met de onmiddellijke omgeving, bestaande uit een waterloop met begroeide oevers, een brugje, een treurwilg en historische grasland achter de molen.