Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gemeente Zonnebeke
Deelgemeente Zonnebeke
Straat Ieperstraat
Locatie Ieperstraat zonder nummer (Zonnebeke)

Ieperstraat zonder nummer, Zonnebeke (West-Vlaanderen)

Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België.

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Zonnebeke (Zonnebeke)

In 1924, bij de heropbouw na WO I, werd een orgel gebouwd door Oscar Anneessens (Kortrijk). In 1942, opnieuw na oorlogsschade, werd een orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke (Esen), met recuperatie van materiaal van het vorige orgel. In 1980 e.v. werden renovatiewerken aan het instrument uitgevoerd door Loncke Orgelbouw bvba.

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit wordt eveneens de naastliggende pastorie beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde het enige voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een wederopgebouwde kerk met meegaande pastorie getuigend van een modernistische aanpak naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1922.