Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Religieus erfgoed en Wereldoorlogerfgoed

Beschrijving

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit wordt eveneens de naastliggende pastorie beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als zijnde het enige voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een wederopgebouwde kerk met meegaande pastorie getuigend van een modernistische aanpak naar ontwerp van architect H. Hoste (Brugge) van 1922.

Ieperstraat (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in Belgiƫ. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.

Is de omvattende bescherming van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

In 1942, na oorlogsschade, werd een orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke, met recuperatie van materiaal van het vorige orgel. In 1980 en volgende werden renovatiewerken aan het instrument uitgevoerd door Loncke Orgelbouw bvba.