Herberg Die Nobele Rose

Geografisch pakket Veurne

Beschrijving

De herberg Die Nobele Rose is beschermd als monument. De bescherming omvat het diephuis, met inbegrip van het interieur, de achterliggende bijgebouwen en de koer die zij omsluiten.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "gezien zijn belangrijke romaanse onderkeldering uit de 13de eeuw en als voorbeeld van gebouw in regionale Vlaamse renaissancestijl opgetrokken in 1572-75".

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000558, Veurne: 21 monumenten (M. Goossens, 1992).

Huis 'Die Nobele Rose' is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Noordstraat 11 (Veurne)
Trapgevel met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), gedateerd 1575 door middel van cartouche in geveltop en 1572 door middel van balkslof van benedenverdieping. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven er belangrijke personaliteiten en raakte het gebouw deels vernield. Het gebouw werd hersteld naar ontwerp van architect Eugène Dhuicque.