Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
141054
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/141054

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15002

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Sint-Barbarakerk met haar omgeving, wordt bepaald door het voormalige kerkhof, de kerkwegels die de site verbinden met de omliggende straten Noordstraat, Edestraat en Marktstraat, de historische bebouwing aan deze straten en het Kapelaanstraatje naar het oosten toe.

Waarden

architecturale waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving

Ballingstraatje, Deken de Fonteynestraat, Edestraat, Kapelaanstraat, Marktstraat, Mevrouw Courtmanslaan, Noordstraat (Maldegem)
De Sint-Barbarakerk met haar omgeving, wordt bepaald door het voormalige kerkhof, de kerkwegels die de site verbinden met de omliggende straten Noordstraat, Edestraat en Marktstraat, de historische bebouwing aan deze straten en het Kapelaanstraatje naar het oosten toe.

Is de omvattende vaststelling van

Arbeiderswoning

Noordstraat 13 (Maldegem)
Witgeschilderd huisje, oorspronkelijk deel uitmakend van het aanpalende complex van de huidevetterij H. Potvliege. Woning met oudere, mogelijk nog 18de-eeuwse kern met vier traveeën onder mansardedak met twee dakvensters, links afgewerkt met een aandak.


Brouwerswoning

Noordstraat 18 (Maldegem)
Brouwerswoning bij de brouwerij Verstringe-Talloen, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1906 op de plaats van de vroegere herberg Het Zwaantje. Eclectisch gebouw met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-kenmerken.


Brouwerswoning

Marktstraat 58 (Maldegem)
Brouwerswoning en resten van de brouwerij Potvliege, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1838 en gelegen op de plaats van het 17de-eeuwse gasthuis De Zwaan. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Brouwerswoning Tytgadt

Mevrouw Courtmanslaan 67 (Maldegem)
Woning met zeer oude kern waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 16de eeuw, herhaaldelijk aangepast in de loop van de 17de, 18de en vooral in de 19de eeuw als brouwershuis van de familie Van Halteren bij de in 1822 opgerichte brouwerij-mouterij Den Anker.


Burgerhuis

Noordstraat 14 (Maldegem)
Woning met oude kern, ingeplant op de hoek met de kerkwegel naar de kerk en voormalig kerkhof. Volgens met kadasterarchief en een bouwvergunning, in 1890 verbouwd tot winkelhuis met houten winkelpui.


Burgerhuis

Marktstraat 59 (Maldegem)
Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1882. Verbouwde winkelpui en behouden bovenverdieping met beraapt en witgeschilderd parement.


Burgerhuis met oude kern

Noordstraat 3 (Maldegem)
Woning op L-vormige plattegrond, op een verspringende rooilijn, met zeer oude kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, onder meer zichtbaar in de achterpuntgevel. In de tuin, oud boerenhuisje met aangebouwde bakoven.


Burgerhuis Potvliege

Noordstraat 31 (Maldegem)
Art-nouveauhuis gebouwd in 1912. Dubbelhuis met karakteristieke asymmetrische opbouw met opmerkelijk naar boven toe versmallend baksteenparement van witte geglazuurde baksteen, verrijkt met groene tegels. Fraaie art-nouveautegeltableaus met irisbloemen en ranken in de borstwering geven de gevel een extra verfijning.


Café De Gouden Leeuw

Marktstraat 16 (Maldegem)
Huidig café, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1933 in art-decostijl met behouden cafépui en inrichting. Behouden café-interieur uit de jaren 1930.


Dorpswoning Van Nieuwenhuyse

Marktstraat 61 (Maldegem)
Typische, lage dorpswoning uit 1857, ingeplant op de oude rooilijn, in oorsprong ook dienst doende als posterij waar de postkoetsen halt hielden. Huis met slechts één hoge bouwlaag aan de straatzijde en twee aan de achterzijde onder mank pannen zadeldak. Links van de woning, toegang tot de achterliggende magazijnen, met één bewaarde gewitte bakstenen hekpijler.


Herberg De Drie Koningen

Marktstraat 20 (Maldegem)
Herberg, in kern mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw en één van de oudste nog bestaande huizen van de Markt. Rijhuis van heden slechts twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Herberg Oud Stadhuis

Marktstraat 40 (Maldegem)
Herberg en afspanning, gebouwd in 1653 als conciërgerie en herberg-afspanning met raadzaal voor het aanpalende oud schepenhuis. Herberg met tegenover het oude schepenhuis vooruitspringende voorgevel van vijf traveeën en heden twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Twee haakse achterbouwen, links en rechts van de binnenplaats.


Hoekcomplex naar ontwerp van H. Vaerwyck-Suys

Marktstraat 63-65 (Maldegem)
Hoekcomplex bestaande uit een ensemble van twee woningen in Vlaamse regionalistische stijl opgelegd door de gemeente in het kader van de heraanleg en verbreding van het vroegere Boudewijn Lippensstraatje, heden Schouwburgplaats. Rij- en hoekhuis van respectievelijk twee en drie bouwlagen gemarkeerd door puntgevels met houten bebording en zwarte leien en pannen zadeldaken.


Hoekhuis met trapgevel

Noordstraat 1 (Maldegem)
Schuin ingeplant hoekhuis met Mevrouw Coutmanslaan met voortrapgevel en oude kern, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Heden ontpleisterde verankerde bakstenen zijgevel van vier traveeën en twee bouwlagen en drie traveeën en twee bouwlagen boven een hoge kelderverdieping, onder verspringende zadeldaken.


Kosterswoning

Noordstraat 16 (Maldegem)
Kosterswoning, ingeplant op de hoek van de kerkwegel naar de Noordstraat en heden met de voorgevel uitziend op het kerkhof, in zijn huidige vorm daterend van 1862.


Landhuis 't Kasteeltje

Noordstraat 15 (Maldegem)
Eclectisch kasteeltje met oude kern met torentje vermoedelijk opklimmend tot begin 16de eeuw, mogelijk van circa 1525. Het kasteeltje op L-vormige plattegrond is vrij diep ingeplant met een voortuin en imposante Ginkgo biloba of Japanse notelaar, van de straat afgesloten door fraaie ijzeren hekken tussen gietijzeren zuilen.


Neoclassicistisch burgerhuis

Noordstraat 32 (Maldegem)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1875. Ruim rijhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Neoclassicistisch burgerhuis

Noordstraat 29 (Maldegem)
Neoclassicistisch burgerhuis, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1878 door koopman D. De Meyere, burgemeester van 1879 tot 1885. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Neogotisch burgerhuis

Noordstraat 28 (Maldegem)
Neogotisch gebouw, volgens het kadasterarchief opgericht door wijnhandelaar J. Van Hoorebeke in 1900. Verzorgde baksteenbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, gemarkeerd door zijrisalieten met bekronende trapgevels.


Neogotisch burgerhuis

Noordstraat 8 (Maldegem)
Neogotisch huis in ommuurde tuin, achterin gelegen aan de kerkwegel en uitziend op het vroegere kerkhof, volgens het kadasterarchief gebouwd door de gemeente in 1908. Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


Oud Schepenhuis

Marktstraat 38 (Maldegem)
Oud Schepenhuis, opgetrokken circa 1525, hersteld in 1607 na beschadiging tijdens de godsdiensttroebelen onder meer met stenen afkomstig van het in ruïne verkerende schip van de kerk. In 1930, naar aanleiding van het eeuwfeest van België, deels herbouwd en voorzien van een neogotisch parement waardoor het zijn huidige uitzicht kreeg.


Overbouwde poort van de pastorie

Noordstraat 24 (Maldegem)
Overbouwde poort horende bij de achterin gelegen pastorie, volgens bouwvergunning van 30.06.1866 opgericht door de kerkfabriek. Tussen 1929 en 1961 gebruikt als landbouwhuishoudschool. Bakstenen lijstgevel van twee traveeën en twee bouwlagen.


Parochiekerk Sint-Barbara

Marktstraat 36 (Maldegem)
De huidige plattegrond van de Sint-Barbarakerk ontvouwt een driebeukige hallenkerk met kruisingstoren, drie gelijke beuken van vier traveeën, transept met uitspringende armen met rechte sluiting, koor van twee traveeën met apsis met vijfzijdige sluiting.


Rij burgerhuizen

Marktstraat 48-54 (Maldegem)
Volgens het kadasterarchief in 1871-72 als één huis gebouwd ensemble van heden drie rijhuizen van respectievelijk vier, twee en één travee en twee bouwlagen onder doorlopend zadeldak.


Winkel

Noordstraat 19 (Maldegem)
Winkelhuis op de hoek met de Kapelaanstraat, volgens een bouwaanvraag en het kadasterarchief gebouwd in 1870 door winkelier-bakker J. Verstringe.


Winkelhuis

Marktstraat 42 (Maldegem)
Huidig huis van één brede travee en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1931. Drielicht op de bovenverdieping met getoogd deurvenster met ijzeren balkonhek en tegeltableau met gestileerde bloemmotieven erboven.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Barbara en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/141054 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.