Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Zonnebeke

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Religieus erfgoed en Wereldoorlogerfgoed

Beschrijving

De dorpskom van Zonnebeke is beschermd als monument. De bescherming omvat de parochiekerk, pastorie, ondergrondse schuilplaats en de onmiddellijke omgeving.

Waarden

De site van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, pastorie en ondergrondse schuilplaats genaamd Zonnebeke Church Dugout, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als een belangrijke schakel in de dorpsgeschiedenis (voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog). Het betreft hier tevens de beeldbepalende componenten van het dorpslandschap.

Is de omvattende bescherming van

Gedenksteen militaire en burgerlijke doden

Ieperstraat (Zonnebeke)
Gemeentelijk oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken, van de hand van A. Luyten en zoon, werd ingehuldigd in 1925.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Ieperstraat 1 (Zonnebeke)
Alleenstaande pastorie ten zuidwesten van de kerk, gebouwd naar ontwerp van Huib Hoste van 1922. Kubistische baksteenarchitectuur; uitwendige vormgeving bepaald door de inwendige opbouw. Variërend volumespel met vier rechthoekige blokken van respectievelijk twee, anderhalve en één bouwlaag, oorspronkelijk alle onder plat dak.

Zonnebeke Church Dugout

Ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bevindt zich een schuilplaats, de zogenaamde Zonnebeke Church Dugout.