Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kaasmakerij Donck met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de hoeve met losse bestanddelen en onmiddellijke omgeving. Het zuivelfabriekje Donck maakt geen deel uit van het dorpsgezicht. In hetzelfde besluit wordt dit gebouw beschermd als monument.

Waarden

De omgeving van de kaasfabriek Donck, onder andere omvattende de hoeve waaruit de kaasfabriek is ontstaan alsook een cichorei-ast en een calvarie met karakteristieke beplanting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde, artistieke waarde, industrieel-archeologische waarde

industrieel-archeologische waarde, artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Een geheel dat verwijst naar een gemengde agrarisch/industriële bedrijvigheid en waarvan ook een materiële getuige van landelijke devotie deel uitmaakt.

Is de omvattende bescherming van

Calvarie

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Witbeschilderde gietijzeren Christus op houten kruis, tussen cementen Maria- en Johannesbeeld. Omringende linden en geajoureerde betonnen afsluiting. De huidige calvarie dateert van na de Eerste Wereldoorlog en verving een oudere calvarie van 1866.

Hoeve met zuivelfabriekje Donck

's Graventafelstraat 48, 47A, 48A (Zonnebeke)
Grote hoeve, alwaar in 1932 de kaasmakerij van Passendale werd gesticht, zie aan straatoverzijde gelegen zuivelfabriekje van 1936 tot 1946 in gebruik. Nadien werd de kaasmakerij ondergebracht in de oude brouwerij Boucqué, aan de vroegere spoorlijn waar ze tot op heden is gevestigd. Wederopbouwhoeve grosso modo aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw.