Station Poperinge

Spoorwegstation van Poperinge

Het station van Poperinge, is beschermd als monument.

Waarden

Het spoorwegstation van de NMBS is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als één van de oudste spoorwegstations met nog bewaarde perronluifel, daterend van circa 1855, gebouwd door een particuliere spoorwegmaatschappij langs een spoorlijn die in 1853 - tijdens een internationale bloeiperiode met betrekking tot de bouw van spoorweginfrastructuur - door de Société anonyme des chemins de fer de la Flandre Occidentale werd aangelegd; later in dezelfde stijl verbouwd; belangrijk grensstation op een spoorverbinding met Frankrijk alsook een belangrijk station met betrekking tot het vervoer van oorlogsmaterieel en manschappen aan de zijde van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog; oudste station van de lijn Kortrijk-Poperinge met een karakteristiek uitzicht en typevoorbeeld van een station van circa 1855.

Station Poperinge en telegraafkantoor

Ieperstraat 165 (Poperinge)
Dit station is het enige overblijvende exemplaar van de spoorwegarchitectuur uit de 19de eeuw aan de lijn Kortrijk-Poperinge. Het werd opgetrokken naar analogie met het eerste station te Ieper (1854). Heden is het een eindstation via Ieper en Kortrijk verbonden met het binnenland. Links laag bakstenen telegraafkantoortje onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.