Eenheidsbebouwing De Clytte

Kasteel 't Coudenhof met park, smidse en wagenmakerij en vakwerkhoeve

Het landelijk 19de-eeuws complex te Proven, is beschermd als monument.

Waarden

Het landelijk 19de-eeuws complex, zijnde een smidse met wagenmakerij, twee woningen en een feestzaal, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde:
Als omvattende zogenaamd De Clytte (Couthoflaan nr. 44,46,48), een gaaf bewaard complex, oorspronkelijk bestaande uit een voormalige smidse en wagenmakerij, een tweetal landelijke woningen en een muziekzaal, opgetrokken op initiatief van de kasteelheer baron Mazeman tijdens het derde kwart van de 19de eeuw in een verzorgde baksteenarchitectuur met een eclectische vormgeving.

Couthoflaan 44-48 (Poperinge)
Eenheidsbebouwing gelegen ten westen van en horend bij het kasteel 't Couthof. Werd gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw. Het complex bestaat uit een smidse met wagenmakerij, een herberg van het type afspanning en een hoeve.