Passchendaele New British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Passchendaele New British Cemetery met provinciale gedenksteen voor het Eindoffensief is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Passchendaele New British Cemetery met provinciale gedenksteen voor het Eindoffensief is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Ch. Holden en W. C. Von Berg, met opvallende toegangsmuur, die opgebouwd is uit een brede, valse voorgevel met getraliede vensters en twee poortgebouwen met een zware bovenbouw. Hierdoor lijkt de begraafplaats afgesloten van de buitenwereld. De begraafplaats zelf is in verschillende niveaus aangelegd, met een centrale as waarop het Cross of Sacrifice (bij de voormuur) en de Stone of Remembrance (iets meer naar het midden) staan. Achteraan staan twee nagenoeg identieke gebouwen uit witte natuurstenen blokken, die fungeren als schuilgebouw en dienstgebouw. De zestien perken zijn symmetrisch aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, jonge esdoorns en populieren.

historische, in casu historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats aangelegd op de zogenaamde Passchendaele Ridge. De doden zijn vooral afkomstig uit de slagvelden rond Passendale en Langemark. Het merendeel hiervan is gestorven in de bij zonder dodelijke herfst van 1917 (Derde Slag bij Ieper). Maar liefst 3/4 van de 2101 doden, die er begraven zijn of herdacht worden, konden niet meer geïdentificeerd worden. In juni 2003 waren hier nog drie Canadese militairen herbegraven, die tijdens archeologische opgravingen gevonden waren. De ruitvormige gedenksteen vóór de begraafplaats, opgericht door de Provincie West-Vlaanderen, herinnert aan de definitieve verovering van de West-Vlaamse heuvelrug bij Passendale tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief.

's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, die pas na de oorlog werd aangelegd door de concentratie van verspreide graven uit de slagvelden rond Passendale en Langemark. De begraafplaats is ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus met een toegangspartij met een voormuur met muuropeningen met traliewerk, gevat tussen twee poortgebouwen. De 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance' op de centrale as worden gemarkeerd door opgaande bomen.

Is de omvattende bescherming van

Naamsteen Eindoffensief

Naamsteen, door de provincie West-Vlaanderen opgericht in 1988, ter herinnering aan het Eindoffensief, op het einde van de Eerste Wereldoorlog. De naamstenen werden ontwerpen door J. Vansteenkiste en P.H. Boudens.