Beschermd monument

Omwalde hoeve Torreelen: boerenwoning en omwallingen

Beschermd monument van tot heden

ID
14128
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14128

Besluiten

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie, kasteel van Beauvoorde en hofstede De Torreelen: boerenhuis en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-1987  ID: 2301

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De boerenwoning en drie omwallingen van de hoeve Torreelen zijn beschermd als monument. In hetzelfde beschermingsbesluit werd de onmiddellijke omgeving van de boerenwoning beschermd als dorpsgezicht, de omwallingen behoren ook tot dit beschermd dorpsgezicht, de boerenwoning niet.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:

  • sociaal- en cultuurhistorische waarde: "als zijnde het voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Dit driemaal omwald kasteel werd na brand van 1640 als hoeve ingericht."
  • architectuurhistorische en artistieke waarde: "als zijnde een merkwaardig, bewaard gebleven heren- of kasteelhoeve in het arrondissement Veurne; waarbij de omlijstingen van de muuropeningen invloeden vertonen van de laatgotiek en van de regionale renaissancestijl."
  • Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000537, Pastorie en omgeving, Kasteel van Beauvoorde en omgeving, hofstede "De Torreelen" en omgeving (M. Goossens, 1987).


Waarden

Boerenhuis van hofstede De Torreelen met de drie omwallingen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu sociaal-historische, cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Omwalde hoeve Torreelen

Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.