Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Omwalde hoeve Torreelen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie, kasteel van Beauvoorde en hofstede De Torreelen: boerenhuis en omgeving

Beschrijving

De bescherming omvat de hoeve Torreelen met de onmiddellijke omgeving, met inbegrip van de omwallingen, de terp, alle hoevegebouwen, de boomgaard, het bakstenen bruggetje, de erfpijlers en alle beplantingen. Binnen deze afbakening zijn de boerenwoning en de omwallingen beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Gezien de historische eenheid met het monument en gezien de landschappelijke waarde bij het monument."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000537, Pastorie en omgeving, Kasteel van Beauvoorde en omgeving, hofstede "De Torreelen" en omgeving (M. Goossens, 1987).

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de hofstede De Torreelen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische en artistieke, in casu landschappelijke waarde

Omwalde hoeve Torreelen

Houtemstraat 30 (Veurne)
Voormalig leenhof van de burcht van Veurne. Boerenburgerhuis op omwalde en met knotbomen afgezoomde, begraasde terp, met westelijke hoofdvleugel van 1640 met oudere hoektorens tegen de achtergevel, zuidelijk aanbouwsel uit de eerste helft van de 19de eeuw en haakse oostvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw. Tweede omwalling rondom onverhard erf met stal met oude kern uit de 18de eeuw en mestvaalt, ten noorden van het boerenhuis. Derde omwalling omsluit het hele domein met inbegrip van voormalige boomgaard ten westen.