Kasteel 't Coudenhof met park, smidse en wagenmakerij en vakwerkhoeve

De vakwerkhoeve met losse bestanddelen te Watou, is beschermd als monument.

Vakwerkhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een vrij gaaf bewaard voorbeeld van een streekeigen hoevetje in het Poperingse, getypeerd door losopgestelde bestanddelen zoals boerenhuis, dwarsschuur, en hopast met gaaf bewaarde volumes, en grotendeels opgetrokken in vakwerkbouw.
Als omvattend een merkwaardig boerenhuis opgetrokken in vakwerkbouw, welke een zeer interessante evolutie van vakwerkbouw vertoont, vanaf het begin l6de eeuw, met grondige aanpassingswerken - het aanbrengen van een kelder met opkamer - in de 18de eeuw tot aan het versteningsproces op het einde van de 19de eeuw. Het oudste gedeelte van dit boerenhuis - het oostelijk gedeelte met de overkragend zijgevel onder wolfseind - gaat terug op het begin van de 16de eeuw en vormt aldus een uiterst zeldzaam voorbeeld van 16de-eeuwse vakwerkbouw op het platteland.

Palingstraat 6 (Poperinge)
Hoeve met losse, lage bestanddelen opgesteld rondom een met gras begroeid erf, met een boerenhuis en dwarsschuur uit de tweede helft van de 18de eeuw.