Beschermd monument

Zantvoorde British Cemetery

Beschermd monument van tot heden

ID
14131
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14131

Besluiten

Britse militaire begraafplaatsen
definitieve beschermingsbesluiten: 01-04-2009  ID: 4596

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Zantvoorde British Cemetery is beschermd als monument.



Waarden

De Britse militaire begraafplaats Zantvoorde British Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Ch. Holden en W. H. Cowlishaw, aangelegd tegen een helling en grotendeels omsloten door een natuurstenen muur, behalve een stuk aan straatzijde waar een gracht voor de afscheiding zorgt. Het natuurstenen toegangsgebouw bevat rechthoekige doorgangen. Het Cross of Sacrifice staat op een geplaveid terras in de zuidoostelijke hoek (straatzijde) en wordt via een brede laan beplant met sierkersen verbonden met de Stone of Remembrance centraal tegen de oostelijke zijde en een open, ommuurde zithoek met aanplantingen (in de noordoostelijke hoek).

historische waarde

historische, in casu historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats met graven uit kleinere begraafplaatsen en verspreide veldgraven uit de omgeving. Op een totaal van 1583 doden konden er slechts 448 geïdentificeerd worden. De meeste zijn omgekomen tijdens de hevige gevechten van de Slag bij Geluveld (29-31 oktober 1914), waardoor Zandvoorde in Duitse handen viel. Vele anderen zijn dan weer omgekomen in 1918. 32 doden wordt herdacht met een special memorial en een duhallow block, omdat hun graven op andere begraafplaatsen vernietigd raakten.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Zantvoorde British Cemetery

Kruisekestraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Ch. Holden en W.H. Cowlishaw. Het betreft een rechthoekige, grotendeels ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, met een toegangsgebouw, 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', getooid met opgaande bomen. De graven liggen verspreid over zes symmetrisch aangelegde perken.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.