Vakwerkhoeve

Vakwerkhoeve

De vakwerkhoeve te Watou, is beschermd als monument.

Vakwerkhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam en uiterst interessant document voor de vakwerkbouw, eens een algemene en wijdverspreide bouwtechniek. De oudste gedeelten van dit woonhuis - het oostelijke gedeelte met de overkragende zijgevel onder wolfseind, de restanten van de sporenkap, de balkenlaag, de stijlplaten en een aantal stijlwanden - gaan vermoedelijk terug op de 16de eeuw en vormen aldus een vroeg voorbeeld van vakwerkbouw op het platteland.

Vakwerkhoeve

Palingstraat 2 (Poperinge)
De hoeve vertoont sporen van eeuwenoud vakwerk. De hoeve Palingstraat 6, iets verderop gelegen in de straat, heeft gelijkaardige kenmerken. De opvallende constructies bevatten unieke houtverbindingen. Beperkt onderzoek van een ophopingslaag aan de noordzijde van het huis van de Palingstraat 2 bracht laat-13de-eeuws schervenmateriaal aan het licht.