Buttes New British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Buttes New British Cemetery met het gedenkteken voor de 5th Australian Division en het New Zealand Memorial is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Buttes New British Cemetery met het gedenkteken voor de 5th Australian Division en het New Zealand Memorial is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Heel stijlvol ingerichte begraafplaats aangelegd door Charles Holden en W. C. Von Berg, net zoals het vlakbij gelegen Polygon Wood Cemetery, waar het Cross of Sacrifice voor beide begraafplaatsen opgesteld staat. Het is een verzamelbegraafplaats met strak symmetrisch aangelegde perken, getooid met bloemperken en struiken bij de graven, evenals berken, boomhazelaren en beuken. Door de bosrijke omgeving waarin ze is aangelegd, ademt de begraafplaats een bijzonder vredige sfeer uit. Behalve de typische Stone of Remembrance zijn er nog twee andere gedenktekens terug te vinden: de obelisk voor de 5th Australian Division bovenop een langwerpige kunstmatige heuvel en het New Zealand Memorial to the missing, dat opgevat is als een open zuilengaanderij met pseudo-Dorische zuilen.

historische, in casu historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats met doden uit de slagvelden rond Zonnebeke, waarvan het merendeel omgekomen is tijdens de Derde Slag bij Ieper. Bijna 80 procent van de 2108 doden kon niet meer geïdentificeerd worden. In oktober 2007 werden hier nog vijf Australiërs begraven die gevonden waren bij archeologische opgravingen. Door DNA-onderzoek konden twee van hen geïdentificeerd worden.
De begraafplaats ligt in het fel bevochten Polygoonbos, waar vóór de oorlog een militair oefenterrein ingericht was met een butte of doel, dat wil zeggen een kunstmatige heuvel om kogels op te vangen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wisselde het bos meermaals van bezetter. Het kon op 26 september 1917, tijdens de Derde Slag bij Ieper, heroverd worden door de vijfde Australische divisie, nadat het meer dan twee jaar lang in Duitse handen was gebleven. Vandaar de obelisk voor de 5th Australian Division bovenop de kunstmatige heuvel (de zogenaamde butte) aan de noordoostkant van de begraafplaats. Recht tegenover dit Australisch gedenkteken staat het New Zealand Memorial to the Missing, ter herinnering aan 378 Nieuw-Zeelanders, die hier in de periode september 1917 - mei 1918 vermist raakten. Het vormt één van de zeven gedenktekens voor Nieuw-Zeelandse vermisten.

Buttes New British Cemetery met gedenktekens

Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De begraafplaats hangt historisch en architecturaal samen met het vlakbij gelegen Polygon Wood Cemetery. Beiden werden ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Buttes New British Cemetery betreft een grotendeels ommuurde begraafplaats met aan noordoostelijke zijde een heuvel met gedenkteken voor de 5de Australische divisie in de vorm van een obelisk en aan zuidwestelijke zijde het New Zealand Memorial to the Missing in de vorm van een open zuilengaanderij gevat tussen een kubusvormige hall. De begraafplaats wordt verder gekenmerkt door een 'Stone of Remembrance' en symmetrisch aangelegde perken met rijen witte grafstenen.